Generasjon avlyst krysser fingrene for skoleballet
Korona slukte nesten hele ungdomsskoletiden til elevene som begynte i åttende klasse høsten 2019. Nå har de en siste sjanse til en heidundrandes klassefest.
– Mange hadde høye forventninger til ungdomsskolen. At det skulle være den beste tiden. Vi skulle ha jobbuke. Vi skulle på telttur. Alt det ble avlyst, sier Victoria Ofstad (15), tiendeklassing på Borgen skole.
Talentshow. Vinteraktivitetsdager. Kantina. Fellessamlinger før feriene. Innendørs friminutt. Cuper. Besøksdag på videregående. Arbeidsuka.
Lista er lang, over alt det morsomme som de siste to årene ikke har vært mulig å gjennomføre for tiendeklassingene på Borgen. Sammen med trinnkameratene Mustafe Addib (15) og Scott Gundersen (15) begynte Victoria i åttende høsten 2019, noen måneder før pandemien brøt løs.
Nå er de inne i sitt siste semester, og ønsker så inderlig at skolens tradisjonsrike og storslåtte ball kan arrangeres. Den planlagte datoen er 27. januar. Akkurat nå er Borgen og resten av grunnskolene på gult nivå. Det betyr at en så stor fest, ikke er tillatt.
Men blir det lettelser når regjeringen kaller inn til pressekonferanse torsdag kveld?
– Har mistet noe viktig
De kan bare håpe, og det gjør de, selv om smittetallene i samfunnet øker. Viruset er på skolen også. En stor plastsekk med hurtigtester ble levert på skolens kontor i morges.
– Jeg synes faktisk skoleballet er veldig viktig. Vi har nesten ikke gjort noe sammen sosialt, sier Victoria.
Jeg synes faktisk skoleballet er veldig viktig. Vi har nesten ikke gjort noe sammen sosialtVictoria Ofstad (15)
Sosiallærer og rådgiver Marte Bastøe-Hansen vet at koronaviruset har kostet 2006-kullet noe som er viktig for tretten, fjorten, femtenåringer.
– Jeg ser at skolen har blitt en arena med fokus på læring, og det er det. Men det er så enormt mye annet ungdom i denne alderen skal lære. Det sosiale spillet, å speile seg i hverandre. Sette grenser i møte med hverandre, teste ut og finne ut hvem de er.
Bastøe-Hansen mener arrangementer som ball og turneringer er viktige miljøbyggere for elevgruppen.
Samtidig som pandemien har ødelagt for de store ungdomssamlingene, bemerker hun at den også har tatt mye av elevenes egentid.
– Plutselig skjer alt på den arenaen hvor foreldrene også er.
Drømmer om nærkontakt
– Ballet er en dag vi alle kan være sammen, spise god mat, være oss selv, sier Mustafe, som har sett High School-filmer og håper på amerikanske tilstander.
Victoria har også bilder i hodet.
– Glade folk, folk som danser. Det er nærkontakt, ikke avstand.
På mobilen har hun bilder av kjolen hun kanskje skal kjøpe, hvis den ikke er solgt allerede – den er rød og fotsid.
– Det er en dag folk husker resten av livet, sier Scott.
Det er en dag folk husker resten av livetScott Gundersen
Han kommer rett fra valsekurs i gymmen. Ikke bare var det gøy, det var også ganske lett.
Rektor er optimist
Mustafe liker fotball bedre, men han kan godt tenke seg en ny, mørkeblå dress. Klok av skade er han mentalt innstilt på at 27. januar blir en ganske vanlig torsdag.
– Jeg tror ikke på grønt helt ennå. Kanskje vi fortsetter på gult?
– Smitten pleier å gå opp om vinteren, reflekterer Victoria.
– Håper vi får en god forklaring, sier Scott.
Rektor Therese Fløtre var glad for at mye av høsten ble normal. Det var en opptur.
– Selv om vi fikk litt nedsig da det stengte før jul.
Hun svarer med optimisme på tekstmeldinger fra elever som allerede har kjøpt kjole.
– Vi skal få til noe. Det må vi tro på, sier Fløtre.
Vi skal få til noe. Det må vi tro påRektor Therese Fløtre
Blir det ikke nå om to uker, så vil hun prøve å finne en ny dato så snart som mulig. Kanskje mars? Rektor opplever at elevene takler de mange endringene og skuffelsene godt, tross alt, og advarer mot offermentalitet.
– Det gagner ingen, og aller minst dem.
Flere trenger en prat
Avdeling for ungdomshelse i Asker kommune har gjennom det siste året mottatt et økt antall henvendelser om ungdom som trenger noen å prate med.
– Restriksjonene har gjort den sosiale biten til en utfordring for ungdom, sier konstituert leder Jeanette Slenes Nilsen.
Ungdommene på Borgen forteller at de generelt har vært påpasselige med å overholde reglene – og bli i sin egen sosiale kohort.
Nilsen, som blant annet leder Helsestasjon for ungdom, hører at ungdom heller har droppet å ta sosiale initiativ, enn å måtte velge og vrake i henhold til det tillatte antall festdeltagere. Hun ser også at ungdom som i utgangspunktet har strevd litt sosialt, nå oftere har falt helt utenfor.
– Vi er opptatt av å lære ungdom at det er gode og dårlige dager. Alt er ikke rosenrødt hele tiden. Men man opplever mindre av begge deler når man er lite eksponert for ting. Det er mye læring i å være med andre. Det blir spennende med denne generasjonen, hvordan det blir etter hvert, sier Nilsen, og tenker med dette ikke bare på 06-erne, men på alle som er ungdom i pandemien.
Gode minner fra 2019
Nå ser Scott, Mustafe og Victoria frem mot videregående. Når de ser tilbake, har de også opplevd mye fint.
– Kantina, sier Scott.
Den er nå stengt.
– Å være inne i friminuttene som vi var i åttende, mener Victoria, og det er Mustafe enig i.
– Folk spilte ping-pong, satt i store gjenger rundt bordene. Alle hadde noe å gjøre. Det var den beste følelsen, husker Mustafe.
– Folk gikk rundt og ga hverandre klemmer og hånd shakes, sier Victoria, nesten forundret over sitt eget minne.
Folk gikk rundt og ga hverandre klemmer og hånd shakesVictoria (15) minnes 2019
Selv om vennskapene fortsatt er selve gleden med skoledagen, mener ungdommene at restriksjonene helt klart har begrenset antallet bekjentskap de har klart å etablere og opprettholde gjennom disse første tenårene. Med sperreteip i skolegården.
– Dette har påvirket oss mer enn vi forstår nå, spår Victoria.