Skip to main content

Enda en skoleapp stengt – bekymrede foreldre bes ta kontakt med rektor

En sikkerhetssvikt i et tilsvarende system brukt i andre kommuner, gjorde at Bærum kommune fredag stengte ned sin grunnskoleapp, Tieto, for å «kvalitetssikre» den. 

Skoleappen Tieto som brukes i grunnskolen i Bærum, er i dag stengt ned. 

Foreldre i Bærum får i dag beskjed om at appen Tieto, som benyttes i grunnskolen, stenges ned.

«Hensikten med å stenge skoleappen er å gjennomføre grundige undersøkelser, for å sikre at foreldre uten foreldrerett ikke mottar informasjon fra skolene,» heter det i meldingen som har vært sendt på SMS, og som ligger på hjemmesidene til Anna Krefting skole.

Hendelser i andre kommuner

Dette er noe kommunen og leverandøren er blitt enige om å gjøre, «på bakgrunn av hendelser i andre kommuner». 

Personvernombud Anette Engum i Bærum kommune forklarer at hendelsene det her henvises, er tilfeller fra Bergen kommune. Her ble opplysninger om barn med hemmelig adresse gjort tilgjengelig for foresatte uten foreldrerett. 

– I Bergen dreide det seg om en annen app, Vigilo. Har dere grunn til å tro at det samme har skjedd med Tieto i Bærum? 

– Nei, det er ingenting til nå som tilsier at foresatte uten foreldrerett har fått informasjon gjennom appen. Men vi har bedt vår leverandør om informasjon som vi nå har gjennomgått og vurdert. Bærum kommune ønsker å være helt sikre på noe sånt ikke kan skje i her. 

Derfor ble appen i dag stengt. Det er kommuneansatte som jobber med å sikre at sensitiv informasjon ikke deles med uvedkommende. 

Ifølge Anette Engum, personvernombud i Bærum kommune, er det ingenting som tyder på at informasjon om skolebarn har nådd uvedkommende. Likevel er skoleappen Tieto nå stengt for å sikre at dette ikke kan skje. 

Foto: BÆRUM KOMMUNE

Hvor lenge appen vil være nede, tør Engum ikke gjette på. 

Inntil den får grønt sikkerhetslys, må elevfravær meldes inn per telefon eller SMS. 

«Foreldre som er bekymret bes ta kontakt med rektor,» står det i meldingen. 

Det har ingen hittil gjort på Anna Krefting skole, i hvert fall, opplyser rektor Anders Juell. 

Problematisk ved innføring i av systemet

Tieto-appen brukes til å sende beskjeder og meldinger, blant annet om fravær. Brukere mottar også informasjon fra skolen og SFO gjennom appen. 

Lærere, skoleledere og elever rapporterte i fjor om store vansker med det nye systemet Tieto education. Problemet den gangen var til dels at for lite informasjon nådde frem til brukerne. 

Appstopp også i Asker

Det har vært en travel uke for Skole-Norges IT-leverandører. 

Tidligere denne uken ble også Askers splitter nye skoleapp Vigilo stengt i noen timer. Denne gang fordi foresatte opplevde at meldinger ment til én mottager ble spredt til flere. 

Og i går møtte representanter for den videregående skolens nye datasystem VIS for første gang representanter for brukergruppen elevene, etter at både lærere og skoleledere har hudflettet produktet

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.