Skip to main content

Elever får frem glemte kriser

Disse Landøya-elevene har fått øynene opp for hvor dødelig slangebitt kan være. Øverst f.v.: Magnus Hægh, Maia Berdal Paasche, August Krogh. Nederst f.v.: Maria Tangevald-Jensen, Ena Bull Foss, Ellen Marker Holsing og Charlotte Sofie Myhrstad Valhovd.

FOTO: PRIVAT

Dødelige slangebitt er ett av verdensproblemene niendeklassinger fra Asker og Bærum nå setter på dagsorden.

– Så mange som 100.000 mennesker dør hvert år av slangebitt, sier Maria Tangevald-Jensen (14), som går i niendeklasse på Landøya ungdomsskole i Asker.

Hun og medelevene har tragiske fakta om slangebitt som pensum i valgfaget internasjonalt samarbeid. 

Også elever fra Vollen og Eineåsen har jobbet med kriser det er lite snakk om.

I alt er 2.800 elever fra ungdomsskoler over hele landet i år med på prosjektet i regi Leger uten grenser. Målet er å skape oppmerksomhet rundt noen av verdens store glemte kriser, som rohingya-flyktningene og utrygg abort.

– Færre dør når flere vet

– Hvert år mister millioner av mennesker livet i humanitære kriser rundt om i verden. Uten medienes søkelys blir noen kriser fort glemt, sier Marte Woxen Burum, prosjektleder for «Glemte kriser» i Leger uten grenser. 

I ti år har foreningen gått sammen ungdomsskoleelever får å slå alarm om kroniske kriser som rammer fattige mennesker langt unna. (ekstern lenke)

– Det er vanskelig å få medieoppmerksomhet i slike saker. Det vil vi gjøre noe med, færre dør når flere vet, sier Burum.

  • De uønskede menneskene i verdens største flyktningleir: Rohingyaene flyktet fra vold, overgrep og drap i Myanmar. Nå er flere enn 900.000 rohingyaer i Bangladesh, og de forferdelige forholdene i flyktningleirene forverrer helsen deres – fysisk og psykisk.
  • Konflikten forverrer seg i Mali: Syv år med konflikt og ustabilitet har gått hardt utover sivilbefolkningen sør og sentralt i Malavi. Flere og flere blir tvunget på flukt, og flere voldsbølger har det siste året spredt seg sentralt i landet.
  • Hver dag dør 275 mennesker av slangebitt: Slangebitt dreper i dag 40 ganger flere mennesker enn landminer hvert eneste år, og det er de fattigste av de fattige som blir rammet.
  • Utrygg abort – livsfarlig og glemt: Hvert år får millioner av kvinner komplikasjoner og titusener dør på grunn av utrygg abort.
  • Krisen fortsetter i Den sentralafrikanske republikk: Landsbyer blir satt fyr på og væpnede grupper herjer – hittil en fjerdedel av landets innbyggere tvunget på flukt. Krisen i landet fortsetter, i år som i fjor.
  • Kilde: Leger uten grenser

En øyeåpner

Engasjementet for å få frem glemte globale kriser har vært stort fra elever i Budstikkas nedslagsfelt den siste tiden. Først til mølla var Landøya-elevene. (Artikkelen fortsetter under bildet)

100.000 mennesker dør hvert år av slangebitt, ifølge Verdens helseorganisasjon. Det er en av de glemte krisene ungdomsskoleelever fra hele landet ønsker å fokusere på.

FOTO: LEGER UTEN GRENSER

– Hvorfor blir ikke så viktige saker omtalt? Er mennesker som lever i fattigdom mindre verdt? spør Maria Tangevald-Jensen, som forteller at skoleprosjektet ble en øyeåpner for henne. 

– Dette er noe vi burde fått høre fra mediene, alle burde vite om dette. Det er flaut at den verdenen vi lever i, som er full av ny teknologi, ikke har skapt en motgift mot slangebitt.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.