Skip to main content

Elevenes datamaskiner granskes etter brann

Mellom-Nes-elevene Sofia Bjønnes, Emil Sollie og alle de andre 12.000 elevene i Nye Asker kan ta med sine Chromebooks hjem til tross for brannen i Sandnes.

FOTO: TRINE JØDAL

Ikke bruk Chromebook i senga. Det er én av formaningene fra skolesjefen i Asker etter at datamaskinen til en Sandnes-elev tok fyr sist uke.

Mens elever i Sandnes og Bergen må la sine Chromebooks ligge igjen på skolen inntil brannårsaken er kartlagt, får Asker-elevene bruke datamaskinene sine som vanlig.

– Elevene våre kan ta med datamaskinene sine hjem og gjøre lekser. Sannsynligheten for at det skal oppstå branner i flere Chromebook-maskiner er liten, sier Kai Erik Lund, skolesjef i Asker. 

Han forteller at kommunen har vært i kontakt med brannvesenet og er i løpende dialog med leverandøren, som er i gang med å undersøke årsaken til brannen i Sandnes.

«Årsaken til brannen er foreløpig ukjent og leverandøren jobber for fullt med å oppklare feilen», skriver Sandnes kommune på sine nettsider (ekstern lenke).

Her kommer det frem at fire Chromebook-eksperter fra fabrikken i Taiwan ventes til Sandnes onsdag for å undersøke maskinen som tok fyr.

– Ikke hørt om pc-brann i Asker-skolen

– Skal det vise seg å være noe galt med Chromebook etter at ekspertene har funnet ut av feilen i Sandnes, vil vi vurdere på nytt hvordan maskinene våre skal brukes fremover, sier Lund, som påpeker at Asker har få Chromebook-enheter av merke Acer, som tok fyr i Sandnes. 

– Jeg har ikke hørt om lignende branntilfeller i Asker. Men det er som med alt elektrisk utstyr, det kan jo oppstå, sier skolesjefen, som har delt ut Chromebook til alle de rundt 12.000 elevene i nye Asker.

Tirsdag sendte han ut følgende formaning om lading og oppbevaring av :

  • Ikke bruk PC i senga.
  • Ladingen skal avsluttes når batteriet er fullt. Oppladbare batterier er ikke ment for å lade i flere timer enn nødvendig, og vil bli ødelagt over tid. Dette kan i verste fall føre til brann.
  • Det er viktig at oppladbart utstyr kun blir ladet under tilsyn.
  • Det anbefales at man slår elektriske apparater helt av når de ikke er i bruk. Unngå å la apparatene stå i «stand-by».

– Det er viktig at datamaskinen skal skrus helt av når den ikke er i bruk. Og at den bare står i strøm når du er våken og til stede, sier Lund, som anslår at rundt 100.000 Chromebooks er utlevert i Skole-Norge.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.