Skip to main content

Elevenes datamaskiner granskes etter brann

Mellom-Nes-elevene Sofia Bjønnes, Emil Sollie og alle de andre 12.000 elevene i Nye Asker kan ta med sine Chromebooks hjem til tross for brannen i Sandnes.

FOTO: TRINE JØDAL

Ikke bruk Chromebook i senga. Det er én av formaningene fra skolesjefen i Asker etter at datamaskinen til en Sandnes-elev tok fyr sist uke.

Mens elever i Sandnes og Bergen må la sine Chromebooks ligge igjen på skolen inntil brannårsaken er kartlagt, får Asker-elevene bruke datamaskinene sine som vanlig.

– Elevene våre kan ta med datamaskinene sine hjem og gjøre lekser. Sannsynligheten for at det skal oppstå branner i flere Chromebook-maskiner er liten, sier Kai Erik Lund, skolesjef i Asker. 

Han forteller at kommunen har vært i kontakt med brannvesenet og er i løpende dialog med leverandøren, som er i gang med å undersøke årsaken til brannen i Sandnes.

«Årsaken til brannen er foreløpig ukjent og leverandøren jobber for fullt med å oppklare feilen», skriver Sandnes kommune på sine nettsider (ekstern lenke).

Her kommer det frem at fire Chromebook-eksperter fra fabrikken i Taiwan ventes til Sandnes onsdag for å undersøke maskinen som tok fyr.

I 2016 ble det politisk bestemt at alle 8.000 elever og lærere i grunnskolen i Asker skulle få hvert sitt digitale verktøy, til bruk både på skolen og hjemme.

Chromebook er valgt som verktøy. Det er en bærbar datamaskin med tastatur og skylagring.

De første elevene fikk utlevert maskiner i 2017. Først ut var ungdomsskolene, så mellomtrinnet, til slutt småskoletrinnet. Også de 4.000 elevene i Røyken og Hurum har nå kommet med i ordningen.

Satsingen har foreløpig hatt en prislapp på 40 millioner kroner. 10 millioner går årlig til driftskostnader.

Bærum kommune har gitt nettbrett til alle sine 16.000 elever. 

– Ikke hørt om pc-brann i Asker-skolen

– Skal det vise seg å være noe galt med Chromebook etter at ekspertene har funnet ut av feilen i Sandnes, vil vi vurdere på nytt hvordan maskinene våre skal brukes fremover, sier Lund, som påpeker at Asker har få Chromebook-enheter av merke Acer, som tok fyr i Sandnes. 

– Jeg har ikke hørt om lignende branntilfeller i Asker. Men det er som med alt elektrisk utstyr, det kan jo oppstå, sier skolesjefen, som har delt ut Chromebook til alle de rundt 12.000 elevene i nye Asker.

Tirsdag sendte han ut følgende formaning om lading og oppbevaring av :

  • Ikke bruk PC i senga.
  • Ladingen skal avsluttes når batteriet er fullt. Oppladbare batterier er ikke ment for å lade i flere timer enn nødvendig, og vil bli ødelagt over tid. Dette kan i verste fall føre til brann.
  • Det er viktig at oppladbart utstyr kun blir ladet under tilsyn.
  • Det anbefales at man slår elektriske apparater helt av når de ikke er i bruk. Unngå å la apparatene stå i «stand-by».

– Det er viktig at datamaskinen skal skrus helt av når den ikke er i bruk. Og at den bare står i strøm når du er våken og til stede, sier Lund, som anslår at rundt 100.000 Chromebooks er utlevert i Skole-Norge.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.