Skip to main content

Disse smitterådene gjelder når barneskolen åpner igjen

Jar skole er blant skolene som snart kan ønske velkommen til de minste barna. Skolene har stått tilnærmet tomme siden Norge stengte, men noen barn har fått muligheten - fordi foreldre har samfunnskritiske funksjoner. 

Foto: Knut Bjerke

Mandag la regjeringen frem sine retningslinjer i forkant av neste ukes skoleåpning. 

– Denne mandagen er forhåpentligvis starten på å ta tilbake litt av den normale hverdagen, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland, som er sikker på at det er mange barn og voksne som er glad for at barnehagene åpnet i dag. 

Neste mandag åpner barneskolene for elever på 1. til 4. trinn. 

– Selv om vi bare åpner opp for 1. til 4. trinn og SFO i grunnskolen, og yrkesfag VG2 og VG3 i videregående opplæring, presenterer vi nå både smitteveilederen for 1. til 7. trinn, og for ungdomsskole og videregående opplæring. Vi har alle planene klare, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby.

Hun understreker at redusert kontakt mellom barn og voksne gjelder i like stor grad for skolene, som det gjør i barnehager. 

– Så hvorfor er det så viktig å åpne skolen, spør Melby, før hun fortsetter: 

– Det er mange som har hatt det fint med hjemmeundervisning, men vi vet at jo yngre barna er, jo vanskeligere er det å legge til rette for god læring og utvikling når man ikke er fysisk til stede sammen. Læring skjer gjennom fellesskap, sier hun. 

Veileder

I regjeringens veileder ble elever og ansatte som har bekreftet smitte bedt om holde seg hjemme i isolasjon. De som har hatt nærkontakt med en person med bekreftet covid-19 skal være i karantene.

Dersom man opplever milde luftveissymptomer og føler seg syk, skal man ikke møte på skole før de har hatt ett symptomfritt døgn. Dette gjelder også foresatte, som dermed må finne andre måter for å finne løsninger for å følge barna til skolen.

Elever som får symptomer på luftveisinfeksjon i løpet av skoledagen, må hjem. Syke elever bør ikke ta offentlig transport. Elever som må hentes, må vente på et eget rom sammen med en ansatt eller ute der det ikke er andre barn.

Toaletter vaskes ofte

Det skal ikke arrangeres større fysiske møter eller samlinger på skolen, og som i barnehagen skal det være faste grupper.

Renhold på skolen er viktig, og veilederen anbefaler at toaletter og vaskeservanter rengjøres minimum daglig. Toalettsete og kran på servanten skal vaskes 2–4 ganger daglig.

Spisebord vaskes med såpe og vann etter bruk. Dørhåndtak, trappegelendre, stoler, andre bordflater og andre gjenstander som ofte berøres rengjøres hyppig, minimum daglig.

Elevene skal selv vaske over egen pult daglig. Leker og andre gjenstander som deles, må også vaskes daglig. Samtidig anbefales det å redusere antall leker.

Hygiene

Alle elever og ansatte må vaske hender når man drar hjemmefra og når man kommer hjem igjen, når man ankommer skolen, etter man har hostet eller nyst, etter toalettbesøk, før og etter måltider, etter friminutt og ved synlig skitne hender.

Håndsprit er et alternativ der håndvask ikke er mulig, for eksempel ved turer.

Elever og ansatte anbefales ha tørkepapir lett tilgjengelig, til bruk ved hosting. Alle bes unngå å røre ved ansiktet eller øynene.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.