21. mars markeres Verdensdagen for Downs syndrom. Årets tema «Leave no one behind» er hentet fra FNs mål for en bærekraftig utvikling og tar sikte på at personer med Downs syndrom skal ha muligheten til å leve på lik linje med alle andre i samfunnet. I Norge markeres dagen med emneknaggene #folksomdeg og #rockesokk

Vi har samme rettigheter

Alle må ha på seg ulike sokker, for å markere dagen, og vise at selv om mennesker er ulike har man fremdeles like rettigheter, sier Petter Baumann Haavik (18) fra Gjettum.

Petter har blitt et kjent ansikt for mange, da han har vært aktiv i både idretten og Norsk Nettverk For Down Syndrom (NNDS).

I anledning markeringen er Petter invitert til God Morgen Norge på TV2 for å snakke om dagen, før han og flere andre i NNDS er invitert til kake og omvisning på Stortinget – Her skal de møte politikere fra Sv, Ap, Krf og Frp – Alle har kjøpt seg rockesokker.

Petter er positiv til at politikerne ønsker å være med på dagen, men sier at mer må gjøres for å gi mennesker med utviklingshemninger arbeid.

– Politikerne lover og lover, men holder ingen ting, sier han.

Søkt på jobb på Stortinget

I fjor under lanseringen av NNDSs nye portal, Oppsiden, holdt Petter et innlegg for forsamlingen og selveste statsministeren. Han fortalte om seg selv og hva han likte med den nye nettsiden, i tillegg til en oppfordring rettet mot ministeren.

– Også har jeg en høne å plukke med deg, Erna! For jeg vil også ha en jobb og bidra i samfunnet. Og jeg har hørt at det er det offentlige som ansetter færrest utviklingshemmede, sa han da, og utfordret henne til å ansette flere.

Petter kan fortelle at han nå har søkt på jobb på Stortinget, i kantina. Årsaken til at han søkte seg til Løvebakken er at han ønsker å vise dem som bestemmer i landet at han og andre er flinke til å jobbe.

– Også kan jeg kan jeg lage min berømte Petter-lasagne – og pizza, og taco, ler han.

Flashdance

I år skal mennesker fra hele Europa delta i flashmobs på offentlige steder, med samme dans, 21. mars kl. 16:00. I Norge har Norsk Nettverk For Down Syndrom (ekstern lenke) leid Eidsvolls plass foran Stortinget.

  • Elektriske sparkesykler og minibusser skal endre reisevanene til folk - Krevende