– Som innleid oljekonsulent i over 20 år er jeg vant å bytte jobb og arbeidsgiver. Jeg har vært med på å tegne og designe et tyvetall oljeplattformer. Og det har alltid vært et nytt prosjekt man kunne henge seg på etter at det forrige tok slutt, sier Erik Mylius.

– Men ikke denne gangen. Dette har i sannhet vært en ny erfaring, forteller den erfarne spesialisten fra Bekkestua i Bærum.

Nav i romjulen

23. desember i fjor sto han for første gang arbeidsløs. Han hadde lagt siste hånd på sin del av jobben på Ormen Lange-prosjektet for Multiconsult. Bransjen var i krise, og ingen annen jobb var å oppdrive.

– Jeg gikk rett til Nav i romjulen. Det er jo ikke akkurat noe man har lyst til, og dessuten temmelig uvant etter å ha betalt sin skatt og deltatt i samfunnet i 38 år sammenhengende.

I mai – etter fem måneders jobbsøk på offshore.no og kontakt med konsulentselskaper – fikk Mylius endelig napp: Hos Asker-kontoret til konsulent- og rekrutteringsselskapet Techconsult, som utleid konsulent på Johan Sverdrup-prosjektet hos Aibel i Asker.

– Jeg er fortsatt arbeidsløs, og lever på trygd og feriepenger. Men mandag 3. august er jeg i gang på en ett års kontrakt, som kanskje blir forlenget, smiler Mylius.

Halvparten så mange i jobb

Det er ikke rart oljeveteranen er lettet. Norges største og viktigste næring er under nedbemanning med nær 15.000 ansatte til nå, og bunnen er ikke nådd. Senest torsdag ble det kjent at opptil 400 mister jobben i FMC Technologies, med stor virksomhet i Asker.

Ledigheten øker, og stadig flere må være forberedt på å stå uten jobb.

– Det verste er foran oss, sa NHO-direktør Dag Aarnes til DN onsdag. Der i huset spår de at ledigheten vil øke til 140.000 personer, eller 4,9 prosent av arbeidsstyrken, i løpet av året. Krisen i olje og gass er hovedårsaken.

– Ille for dyktige folk

– Det er ille at dyktige folk som Erik, med så mye erfaring og kompetanse, havner i ledighetskøen. Men slik er det i bransjen nå, forteller Marianne Koppang, regionleder i Techconsult i Asker.

Hun har fem fast ansatte og 60–70 konsulenter i arbeid, og håper oljeselskapene plasserer flest mulig kontrakter i Norge, slik at arbeidsplassene og kompetansen sikres her hjemme.

– Vi selv har rundt halvparten så mange konsulenter i arbeid i dag som for to år siden. Og det er bedre enn hos mange andre. Vi vet om volumfall helt ned i 70–75 prosent.

Lyspunkter

Johan Sverdrup-kontraktene til Aibel i februar – og Kværner i forrige uke – er lyspunkter.

– 30–40 av konsulentene våre jobber nå hos Aibel, og det kommer til å bli flere, sier Koppang.

Erik Mylius håper på det beste han også.

– Jeg tar en dag av gangen og håper jeg kan jobbe til jeg blir 67, selv om fremtiden er mer uviss enn før. Men akkurat nå bare gleder jeg meg til august.