– Vi ønsker å få mindre pris- og merkepress, og mer fokus på kunnskap, sier de to til Budstikka som begrunnelse for etableringen.
Gjenbruksbutikk
Vi møter dem på Nordhaug gård der gjenbruksbutikken «Rytterstuen» åpner i et lite koselig rødt bygg, en av Nordhaugs gamle staller, i mai.
Her skal de to ridekollegene selge alt av brukt utstyr til hest og rytter.
LES OGSÅ: Kraftig motepress blant unge i Asker og Bærum
Mer kunnskap
– Hestesporten er en kostbar sport. Og for mange er inngangsbilletten dyr. Det er like mye press for å ha spesielle og dyre merker i hestemiljøet som i enkelte ungdomsmiljøer lokalt ellers. Vi ønsker å få fokus bort fra prispress og merkepress og over på kunnskap. Det er også miljøvennlig med gjenbruk, sier Nadja.
– Jeg har selv opplevd på kroppen i min oppvekst hvor kostbart dette er. For flere blir dette rett og slett for dyrt. Det fører til at enkelte ikke kan få oppleve denne sporten av økonomiske årsaker og fordi de opplever press. Det ønsker vi å endre. Vi ønsker fokus på kunnskap og på gleden av ved å ri, mener hun videre.
– Hvor alene er dere om en slik butikk?
– Vi har gjort mye research på dette, og har ikke funnet noe tilsvarende, sier de.
LES OGSÅ: Hester på rømmen funnet
Lang erfaring
De to har lang erfaring fra ryttersporten.
Nadja er kjent som rytterske fra Bærum Rideklubb med 30 år på hesteryggen bak seg.
Budstikkas artikler om henne forteller om en nå 38-åring som har holdt på med ridning fra barnsben av, og sprangridning har stått hennes hjerte nærmest.
Sattrup er også ivrig rytterske med nærmere 50 år bak seg på hesteryggen. Hun har tidligere konkurrert i feltritt, men i dag er det turridning som vies mest tid.
Kunnskap og kurs
Kursvirksomhet blir også en viktig del av etableringen. Tanken er å bruke lokalene til golfklubben på Grini til dette.
Kursene vil omfatte blant annet hestekunnskap, mental trening for ryttere og trening av hest.
De legger også opp til å få besøk av i ryttersporten kjente trenere som Ulf Storemark og Connie Bull.
– Man kan velge å fokusere på dyrt utstyr, eller man kan fokusere på kunnskap. Vi ønsker at ryttere og hesteinteresserte skal fokusere på det siste, sier Sattrup.
Applauderer idéen
Direktør Ane Maria Haug Mjaaseth i Bærum Næringsråd applauder idéen om en gjenbruksbutikk.
– Denne idéen er både samfunnsnyttig, bærekraftig og innovativ. Jeg tror også idéen treffer en trend i tiden der vi ønsker å være miljøbevisste og gjenbruke. Det er et stort kundepotensial i regionen, og for mange rytter og hesteeiere en «gavepakke». Utstyr til hest og rytter er svært dyrt, og idéen om å tilby brukt kvalitetsutstyr billig tror jeg mange vil ønske velkommen. Konseptet med å ta noe av fokus bort fra dyrt utstyr, og heller satse på kompetanseheving er nyskapende og skiller seg ut, mener hun.
Lange tradisjoner
Eieren av gården, Christian Sønstebø, synes det er positivt med slik butikk.
– Denne gården har lange tradisjoner innen hestesporten, og jeg synes det er positivt å kunne føre denne kulturarven videre, sier Sønstebø.
Bente Kaarby er daglig leder i ToppGolf ved siden av. Hun synes det er positivt at det skapes noe nytt på stedet.