Ingeniøren Lars Lyngaas (58) fra Haslum fant opp maskinen som beroliget utenlandske klippfiskkjøpere.

– Sporing av fisk er essensielt og spesielt interessant i mange eksportmarkeder, forklarer han og viser frem sin egen oppfinnelse.

– Her merkes opptil to fisker i sekundet helautomatisk med en liten etikett slik at man kan spore hvor den kommer fra, sier Lyngaas.

Millioner på fisk

Lyngaas leverer også slike maskiner til de verdenskjente klippfisk-nasjonene Spania og Portugal. Videre selges maskinen til merking av oppdrettsfisk i Tyrkia, Hellas og Kroatia.

En slik merkemaskin koster 800.000 kroner. Lyngaas har selv utviklet konseptene og maskinene.

Totalt har Lyngaas etter eget utsagn solgt rundt 25 maskiner, først gjennom et annet gründerselskap, og deretter gjennom hans nåværende selskap Bacco AS. Halvparten av maskinene er solgt til utlandet.

LES MER:

Mina (2) fikk sin første abbor

Sushi-sug etter juleribbe

– Tennene var halvannen til to centimeter lange. Jeg ble skremt 

Sperring

I lokalene til Lyngaas på Rud etterlates liten tvil om at det er fisk det handler om. Til og med selskapet hans Bacco AS er oppkalt etter torsk på spansk. Lyngaas har selv sydd små fisk i tøy fylt med ris, som er brukt i test og utvikling av maskinen.

Ved vinduet står prototypen på neste generasjons merkemaskin som skal merke klippfisk og laks i Norge (klippfisk blir blant annet laget av torsk – men også sei, lange, brosme og hyse).

I lokalene har Lyngaas også utviklet en annen maskin, som brukes til såkalt «sperring» av torsk.

«Sperring» en manuell prosess som handler om å binde sammen to like fisk, slik at de kan henges på hjell for tørking. Maskinen Lyngaas har utviklet erstatter ikke mennesker, men gjør jobben enklere. Den jobben er omfattende etter en av historiens beste sesonger for torskefiske i Lofoten.

Sperremaskinen har han fått mye oppmerksomhet for i Nord-Norge. Bladet Vesterålen hadde blant annet en stor reportasje om oppfinnelsen.

SE HVORDAN MASKINEN VIRKER HER:

 

Etter noe prøving og feiling er én maskin installert.

– Den har fungert feilfritt gjennom årets torskesesong, sier Lyngaas.

Ønskes velkommen

Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond er støttende til Lyngaas maskiner.

Spesielt er fondets fagsjef positiv til sperremaskinen.

– Dette er kostbart og krevende sesongarbeid, der tørrfisknæringen har hatt et behov for effektivisering og automatisering. Mange forskjellige konsepter er blitt testet de siste 30 årene, men dette konseptet ser ut til å møte kravene fra næringen, sier Lorena Gallert Jornet hos Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond til Budstikka.