Tror Asker og Bærum kan bli slått sammen

NY RAPPORT: Årets byråkratibarometer viser at Asker og Bærum rykker oppover listen blant landets kommuner. Analytiker Terje Strøm (til høyre) tror sammenslåing av våre to kommuner vil komme på agendaen.

NY RAPPORT: Årets byråkratibarometer viser at Asker og Bærum rykker oppover listen blant landets kommuner. Analytiker Terje Strøm (til høyre) tror sammenslåing av våre to kommuner vil komme på agendaen. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Asker og Bærum klatrer oppover listen over Norges minst byråkratiske kommuner. Likevel tror analytiker at en kommunesammenslåing vil komme på agendaen.

DEL

Les alt innhold på budstikka.no for kun kr 6,30,- pr. dag

Det årlige byråkratibarometeret, som offentliggjøres senere denne uken, viser at både Asker og Bærum nå er inne blant de 25 minst byråkratiske kommunene i landet. Vel å merke ut fra de fem variablene som analyseselskapet NyAnalyse har valgt ut.

Analysen sier heller ikke noe om kvaliteten på de kommunale tjenestene.

– Lønnsutgiftene til administrasjon og styring i de to kommunene var på 397 millioner kroner i fjor. Hvis man for eksempel klarer å spare 10 prosent av disse utgiftene på sikt ved en sammenslåing, vil det kunne frigi midler til 60–70 lærere eller pleiere i omsorgen, sier analytiker Terje Strøm i NyAnalyse.

– Blir innsparingen 20 prosent, vil dette antallet dobles. Da snakker vi om 120–140 ansatte, påpeker Bærums Verk-mannen.

Høyere enn Trondheim

Asker og Bærum ligger på henholdsvis 19. og 22. plass blant landets 428 kommuner. Begge rykker oppover listen i forhold til i fjor. Akershus og Rogaland er fylkene med flest kommuner blant de 30 beste – begge med seks kommuner inne i toppen.

LES OGSÅ: På tide at Oslo blir én kommune

Hadde de to kommunene blitt slått sammen i dag, ville de med 174.000 innbyggere være på størrelse med Trondheim kommune (179.700). Trondheim har i dag lønnsutgifter til administrasjon og styring på 344 millioner kroner – altså rundt 13 prosent lavere enn av Asker og Bærum.

– Hensikten må jo være å frigi utgifter til stab og administrasjon slik at kommunene kan unngå dobbeltarbeid. Rådmenn, kommunalsjefer og økonomisjefer for eksempel. Asker og Bærum er jo allerede veldig gode venner, sier han.

På glid

Strøm mener at alle partier på Stortinget, bortsett fra Senterpartiet, er på glid i spørsmålet om kommunesammenslåinger.

– Uansett hvilken regjering vi får etter valget, så tror jeg kommunesammenslåingene vil komme.  Eldrebølgen slår inn for fullt, og øker behovet for flere medarbeidere til omsorg, sier Strøm.

– Ser vi ti år frem, så vil mange kommuner være slått sammen, og vi vil ha mange kommuner i størrelsen 50.000-60.000 innbyggere. Da tror jeg man også vil se på en sammenslåing av Asker og Bærum fordi eldrebølgen vil slå så sterkt inn på utgiftene til pensjon og helse, sier han.

Les flere valgnyheter fra Budstikka her

Artikkeltags