"Ikke skriv historien om arenaen ennå"

AVVISER: Styreleder i Stabæk Holding AS hevder at flerbruk ikke er mulig sammen med fotball. Det tror jeg ikke noe på! skriver Stabæk-leder Einar Schultz. FOTO: KARL BRAANAAS

AVVISER: Styreleder i Stabæk Holding AS hevder at flerbruk ikke er mulig sammen med fotball. Det tror jeg ikke noe på! skriver Stabæk-leder Einar Schultz. FOTO: KARL BRAANAAS

Artikkelen er over 8 år gammel

Einar Schultz, visepresident i Norges Fotballforbund og styremedlem i Stabæk Fotball, gir sin vurdering av problemene rundt Telenor Arena i dette leserinnlegget.

DEL

"Jeg var administrerende direktør i Fornebu Arena AS fra tidlig utviklingsfase i 2003 til ferdigstillelse i januar 2009.

Jeg har hatt flere verv og oppgaver i Stabæk i samme tidsrom, enn det er verdt å nevne.
Jeg vet derfor veldig godt at jeg sitter midt i glasshuset med en stor stein.

Den skal jeg ikke kaste, men heller forsøke å bære den forsiktig ut. Jeg håper at også de andre med tunge steiner blir med.


Fornebu Arena ble ikke realisert fordi en kompisgjeng med hårete mål klarte å overbevise noen investorer, slik Budstikkas kommentator tror.

Beslutningen om bygging ble tatt av et meget kompetent og involvert styre, basert på grundig forarbeid, utført av ganske kloke hoder.

I ettertid må vi slå fast at de økonomiske tidene var ganske annerledes da og at det farget alles beslutningsevne. Uansett var det en vel gjennomarbeidet plan.


Planen var ikke at arenaen skulle ligge enslig mellom noen gamle hangarer og et gruslagt jorde. Nei, den baserte seg på at hele feltet skulle utvikles med 10.000 kvadratmeter kontor, 500 boliger og ytterligere 22.000 kvadratmeter handel og parkeringshus omtrent der hvor vip-parkeringen ligger i dag.

Det finnes flotte skisser som binder hotellet på den siden sammen med Budstikkatribunen ved hjelp av en glassbro. Planene er ikke laget av den hårete kompisgjengen.


Ingen ting av dette har skjedd. Sånn er det, og det er mange grunner til det. Det som imidlertid er sikkert er at arenaen må sees i sammenheng med og utvikles sammen med øvrige næringsarealer.

Det vil skape liv og aktivitet, samt lette kommunikasjon og logistikk på de store dagene.
I prosjektet vurderte vi flere ganger å få med store eiendomsutviklere.

Fornebu Utvikling AS ønsket å være med før oppstart, men vi besluttet å ikke slippe dem inn. På det tidspunktet hadde vi våre grunner til det.

Hva mener du? Si din mening!

I dag er jeg sikker på at vi må ha med en av de store, profesjonelle eiendomsutviklerne på Fornebu – en som kan sette arenaen inn i en større sammenheng, ta ut synergier og drifte eiendommene profesjonelt.

Jeg håper derfor at vår gode samarbeidspartner gjennom alle disse årene, Fornebu Utvikling, eller en annen av de store aktørene på Fornebu, plukker opp en av steinene som ligger her hos oss, og blir med på å løfte utviklingen av området.

Hvilke reguleringsmessige tiltak man bør gjøre for å få det til, får man se på sammen med kommunen.

Infrastruktur

Alle store arenaer behøver skikkelig infrastruktur.

Hvis du googler på Fornebu antar jeg at det bare er "Telenor Arena" som kommer opp flere ganger enn "bane", så jeg orker ikke bruke krefter på å beskrive hvilken skandale dette er.

Denne steinen er svær og blir ikke rokket på en stund. Men myndighetene kan utvilsomt bidra til å bedre rammevilkårene, også på kort sikt.


Områdene rundt arenaen har ikke tilstrekkelig funksjonalitet. Det gir veldig kostbare arrangementer, sammenlignet med andre steder.

Jeg skal bare gi et par eksempler:
Hvis du tar turen til Ullevaal en søndag (noe du bare bør gjøre en gang i året), så blir du slått av i hvor stor grad det er "business as usual", på tross av at arealene rundt ikke er veldig funksjonelle: Ingen kjegler, ingen sperrebukker, ingen pappskilt, det som er av politi fokuserer stort sett på Klanen, ikke trafikken.

Når vi i Stabæk har chartret buss fra Bekkestua til Ullevaal, har vi i alle år hoppet på og av bussen i busslommen direkte på Ring 3 noen minutter før kamp. Det har gått veldig fint.


Når du kommer ut på Fornebu 1,5 time før en Stabæk-kamp (en del av oss gjør det), så møtes du av en hær av grønne menn som setter opp skilt, bukker og kjegler. Alle busslommer stenges med kjegler og bukker, og alle veier strupes.

Politibilene står bemannet og klare i alle rundkjøringer. Og enda verre er det på konserter. Dette koster penger. Mye penger. (De som tror at politimenn jobber gratis for Stabæk på søndag ettermiddag, de tror feil.)


Vi måtte bygge et solid gjerde på 1,5 meter på hele vip-siden av arenaen. Når det er store konserter må vi sette opp såkalte franske gjerder på 2 meter og feste utenpå dette og hele veien rundt. Det er dyrt. Hvorfor kunne vi ikke bygge et på 2 meter med en gang? Det ble ikke pent.


En moderne arena skal ha stor, åpen uteplass – uten gjerder, busker og gress og med rette kommunikasjonslinjer til transport.

Når du kommer fra Odonata, eller den gruslagte parkeringsplassen og går rett mot arenaen, blir du møtt av en vegg.

Du må gå enten til høyre eller venstre totalt ca. 200 meter, dersom du skal inn hovedinngangen. 200 meter er mye, når du skal transportere mange tusen mennesker. Hva gjør den veggen der? Hvorfor er det ikke en trapp rett opp? Det vil lette kommunikasjon, flyt og redusere behov for dyre spesialtilpasninger.


Jeg håper inderlig kommune og myndigheter plukker opp de store steinene og begynner å se på arenaen ut ifra krav til driftsøkonomi og funksjonalitet, og ikke fult så mye estetikk.

Deretter kan de bruke steinene til å bygge en varde til ære for Merete Weider, den eneste som har klart å lage et skikkelig profesjonelt logistikkopplegg på Fornebu: Bussordningen til og fra kamp.

Flerbruk:

Styreleder i Stabæk Holding AS hevder at dette ikke er mulig sammen med fotball. Jeg har mange ganger de siste dagene gått igjennom alle våre tall og analyser, sammenlignet det med andre tilsvarende arenaer og kommet til samme konklusjon hver gang: Det tror jeg ikke noe på!


Det er ikke mer enn ett år siden Stabæk Holding bestemte seg for at de ikke ville ha det forretningsmessige ansvaret for fotballen, men kun eie og drifte arenaen og at en samdriftsavtale skulle regulere vekselbruken. Konklusjonen om at dette ikke går kom veldig raskt.

Jeg skjønner også at arenaen har et langt høyere verdipotensial uten forpliktelsene for fotballen, men det var aldri forutsetningen for arenaen.


Arenaen skulle ha 20-25 fotballkamper, 6 (4-8) konserter, 3-4 store idrettsarrangement, 2 store eventer/messer.

Dette og mer til er det fult mulig å ha sammen med fotball. Det gjøres mange andre steder; Amsterdam Arena (Ajax), Veltins-Arena (Schalke 04), Commerzbank Arena (Eintracht Frankfurt) for å nevne noen.

Ser man på ishockey, for eksempel Hartwall Arena i Helsingfors, blir man slått av en fantastisk utnyttelse i god sameksistens. Nå i november har de 6 hockeykamper, 2 konserter og 1 boksestevne.


Men det krever at man setter seg sammen og planlegger, justerer og tilpasser seg. Man klarte tross alt seks uker med Eurovision?

Det de fleste husker fra hjemmekampen mot Hønefoss i april, er at det kanskje var årets verste, men den kampen skulle egentlig vært spilt den dagen Andrea Bocelli sang for blant andre kongeparet, min 86 år gamle mor og 15.000 andre. Ingen problem med å tilpasse det.


Jeg kan forsikre ordføreren at både Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball har plukket opp sine småsteiner og er klare til å møte partene for å planlegge en skikkelig og forsvarlig terminliste for 2011, samt legge forholdene til rette for senere sesonger.
Dette er det mulig å få til.


Stabæk vil klare det. For dem som drømmer om Nadderud og tror at det er mulig å returnere dit: Inntektene til Stabæk på Telenor Arena er ca. tre ganger høyere enn man vil klare på Nadderud. Det får man ikke gjort noe med, uten tunge investeringer.
Vi hadde aldri vunnet eliteserien i 2008 uten Telenor Arena.

Vi driftet klubben i 2007 og 2008 som om vi var på arenaen, med en langt høyere satsing enn det som var bærekraftig på Nadderud.

Det var en klar strategi vedtatt i det samme styre: Vi ønsket å flytte inn på arenaen som et topplag. Vi mente at det ville gi en publikums- og sponsorinteresse som kunne forsvare den økonomiske satsingen i mellomårene.


På Telenor Arena kan vi opprettholde et inntektsnivå som er i konkurranse med de fire-fem andre toppklubbene. Jeg tror på at man skal klare det på en økonomisk forsvarlig måte løpet av 2011/2012. Det kan vi ikke på Nadderud.

Til slutt:

Da bygget sto ferdig i 1989, var det en fantastisk og spektakulær arena som gjorde hele nærområdet og byen stolt. Kort tid etter kom det nedgangstider og et ekstremt vanskelig utleiemarked, kommandittselskapet ville ikke skyte inn mer kapital, og de overlot bygget til banken i 1992.

Man snakket om tidenes skandaleprosjekt. Kort tid etter snudde markedet, og bygget ble solgt videre til SGA Fastigheter.

I ettertid er det utviklet hoteller, restauranter og over 50 butikker i et kjøpesenter på området. Det er kommet til tre T-banestasjoner. Totalt arbeider 4.500 mennesker i og rundt komplekset.

I 2008 ble driften overtatt av AEG, verdens største event- og konsertoperatør, som også drifter O2 arena i London.

I dag over 20 år senere fremstår hovedarenaen fremdeles som Skandinavias flotteste og mest funksjonelle bygg. Nå skal de bygge en ny fotballarena ved siden av. Hvor? Globen. I Stockholm.
Ikke skriv historien nå. Det er mye arbeid som gjenstår."

Innlegget står også i sin helhet i avisen mandag 8. november. Uthevelser i teksten er gjort av redaksjonen for å gjøre teksten mer lesbar.

Artikkeltags