Engebu er blant annet utdannet treningsterapeut fra Norges idrettshøgskole, har business administration fra University of Washington og er mangeårig aktiv landslagsroer i Bærum Roklubb. Han lanserer 21. august sitt alle første treningssenter i Løkketangen 20, også kalt Andenæsgården. Her har han kuttet ut alle "ekstragoder" som barnepass, gruppetrening og badstu.
– FitnessRoom skal tilby det man trenger for å trene - ikke noe annet, sier Engebu.

Rema-trening

Senteret er det første i det Jar-mannen planlegger skal bli flere treningssentre av samme type i Norge.
Engebu har lang erfaring i bransjen, og har jobbet i tre år for å få frem konseptet FitnessRoom, som han selv investerer i og eier aksjemajoriteten i.
Jar-mannen trekker selv sammenligningen med å være treningssenter bransjens svar på Rema 1000. Hans forretningsidé er at markedet trenger et rimelig alternativ for folk som først og fremst ønsker å trene kondisjon og styrke når de vil i sentrale lokaler.
– Hvorfor valgte du akkurat Sandvika og Bærum for ditt første senter?
– Jeg kjenner området godt. Jeg har gjort en grundig analyse av Sandvika og av treningsmarkedet generelt. Selv om nordmenn og mange i Bærum har god økonomi, trenger ikke alle barnepass, betjent resepsjon og gruppetrening. Hvorfor skal de da betale for det? Billig betyr ikke "simpelt". Selv om man ikke har hele bredden, betyr ikke det at det tilbudet man har er dårlig, mener han. Jeg tror mange synes trening er veldig dyrt. Nordmenn er vant til å kunne bruke Marka gratis og er derfor litt "gjerrige" når det gjelder trening innendørs, fremholder Engebu.
Åpningstilbudet blir på 49 kroner i uken. Dette forutsetter at man melder seg inn før åpningen som er planlagt til 21. august. Innmeldingsavgiften er på 199 kroner. Ordinær pris fra åpningen av blir på 299 kroner i måneden.

Ikke noe ekstra

Hos FitnessRoom er det ingen betjent resepsjon. Man kan få personlige trenerne, men disse er selvstendig næringsdrivende og fakturer sine kunder direkte og er dermed ikke ansatt i FitnessRoom. Medlemmene mottar en pinkode (adgangskode) når de melder seg inn via internett. Senteret er åpnet fra grytidlig om morgenen til sent på kvelden. En del av lokalene er satt av til kondisjonsapparater. Øvrige områder er satt av til trening med styrkeapparater, sirkeltrening og frivekter. Det er egen avdeling med lette vekter som er tiltenkt kvinner. Det blir også et eget uttøyningsareale.
I motsetning til de aller fleste tradisjonelle kjedene har ikke Engebu bindingstid. Kundene kan fritt melde seg inn og ut.
– Er du ikke redd for å miste medlemmene?
– Tvertimot. Jeg tror mange irriterer seg over dette med binding.

Konkurranse

Engebu satser på rundt 1000 medlemmer det første året. Allerede har noen begynt å melde seg inn via nettet, herunder flere fra bedrifter i Sandvika, opplyser han.
– Du blir ikke akkurat alene om å tilby trening i Sandvika - hva tenker du om konkurransen?
– Jeg mener at jeg tilbyr noe de andre ikke har. Det blir slik at de som vil ha ekstratilbud som gruppetrening og så videre, ikke vil velge meg. Slik er det bare - men jeg tror mange vil velge dette konseptet når de innser hva de faktisk får.
– Noen få meter unna - på Løkketangen 10, kommer treningssenteret Actic. Det blir en veldig lokal liten "treningskamp/krig" mellom dere - hva tenker du om det?
– Jeg er klar for konkurranse og er ikke redd for det. Det er godt at bæringene for mer å velge i, mener Engebu.

Frykter ikke konkurranse

Direktør Ståle Angel hos Elixia Panorama sier han ikke frykter konkurransen fra FitnessRoom.
– Noen som kun ønsker billig styrketrening vil kanskje velge dette. Men i Oslo har vi ikke opplevd å miste kunder til nye sentre av denne typen, sier Angel til Budstikka.
Marit Helland
marit.hellandbudstikka.no