Da er du i godt selskap. Annenhver norske arbeidstager (se faktaboks nederst) ønsker seg en arbeidsplass der de kan jobbe mobilt hjemmefra. Det fremgår i en undersøkelse fra it-selskapet Cisco på Lysaker.– Arbeidsgivere som ikke legger til rette for mobile medarbeidere, vil gå glipp av de beste hodene, advarer Nils Ove Gamlem, teknologiansvarlig i Cisco Norge.

LES OGSÅ: Fem av Norges beste arbeidsplasser ligger i Bærum

Ikke på kontoret hver dag

Svært mange arbeidstagere ønsker seg hjemmekontor – og stadig flere får det. Syv av ti studenter Cisco har intervjuet, mener det er unødvendig å være på kontoret hver dag.

– Jobben er ikke lenger noe man går til, det er noe man gjør. Det er ikke oppmøtet ditt, men resultatene av det arbeidet du utfører som bedriften verdsetter. Dette er budskapet fra den nye «Generasjon Y», som er på full fart inn i arbeidslivet. Og arbeidsgiverne gjør smart i å lytte til dette. Hvis ikke, kan kunnskapskapitalen raskt glippe ut av hendene deres, mener Gamlem.

Les flere jobb- og økonominyheter fra Budstikka her

Alltid tilkoblet jobben

De fleste arbeidstagere ønsker å jobbe når som helst, hvor som helst – og med full tilgang til teknologiverktøy. Vi vil ha ubegrenset tilgang på informasjon, enten vi er på kontoret eller hjemme.

Cisco-undersøkelsen forteller at stadig flere av oss jobber mobilt rundt for å få endene til å møtes i en hektisk hverdag. Én av fire mener det er helt unødvendig å være «bundet» til et kontor, samtidig som én av fem alltid er tilkoblet jobben.

Dette gjør oss klart mer tilgjengelige, «always online», enn andre nordeuropeere, ifølge undersøkelsen, som sammenligner oss med Sverige, Danmark, Belgia og Nederland.

SE VIDEO: Denne jenta kan velge og vrake i jobber (artikkelen fortsetter under videovinduet):

Tvillingpappa og sjef

Grensene mellom arbeidstid og privatliv er i ferd med å viskes bort – og vi jobber klart mer enn før.

– For dem som har tilgang til jobbens nettverk, e-post og andre jobbapplikasjoner utenfor kontoret svarer nesten halvparten at de jobber mer enn 1 time ekstra hver dag, forteller Gamlem.

– Er det folk i barnefamilier som jobber mest mobilt?

– Hjemmekontor er åpenbart en stor fordel for familier i etableringsfasen. Jeg har selv et tvillingpar på 12 år som jeg følger opp med mange aktiviteter og gjøremål. Takket være teknologien og min mobile arbeidssituasjon kan jeg være 100 prosent til stede for dem, samtidig som jeg ivaretar jobben min, som jo også er viktig. Og jeg slipper å måtte velge, sier Cisco-sjefen.

Mye mer effektiv hjemme

– Er du blant de seks av ti som mener at hjemmekontoret øker produktiviteten?

– Ja, det er det ingen som helst tvil om. Jeg jobber mye mer uforstyrret og effektivt hjemmefra. I løpet av 2–3 timer kan jeg få unna like mye som på en hel arbeidsdag på kontoret. Det skjer jo tross alt en rekke forstyrrelser i kontorlandskap. Slik tror jeg det er for mange, sier Nils Ove Gamlem.