Økonomiekspert Carsten O. Five fra Bærums Verk mener det er bra folk nå velger å kvitte seg med boliggjeld.

Budstikka.no skrev mandag om ferske tall fra Nordea i Asker og Bærum der stadig flere velger å gå bort fra såkalte fleksilån/boligkreditt og over til ordinære nedbetalingslån.

LES OGSÅ: Janne er blant flere som nå vil kutte gjelden sin

Høye priser

– Boligprisene er veldig høye for tiden, og vi kan få en utflatning eller et fall en gang i fremtiden. Da er det godt å ha kvittet seg med en del av gjelden, sier Five.

Five viser til at endel allerede har satt opp renten.

– Og antakelig vil renten stige mer om en stund. Derfor er det viktig at folk nå benytter seg av denne tiden til å betale ned gjeld, sier Five.

Økonomiske problemer

BI-professor Charlotte Østergaard ved Institutt for finansiell økonomi er enig.

– Det er store økonomiske problemer i resten av Europa. Og selvom den økonomiske situasjonen i Norge er god, skaper det en generell usikkerhet om fremtiden, sier Østergaard.

– En naturlig reaksjon på usikkerhet er å spare opp fremfor å forbruke, sier hun.

LES OGSÅ: Forbered dere på korreksjon i boligmarkedet

Ikke upåvirket

Østergaard mener det er grunn til å være oppmerksom på at forholdene i Europa kan påvirke vår situasjon.

– Til tross for oljen er Norge en åpen økonomi, og det er naivt å forestille seg at Norge vil være fullstendig upåvirket av hva som foregår i resten av verden. Når rentene begynner å stige, vil det påvirke norsk økonomi og det vil påvirke norske husholdninger. Husholdninger som allerede har en høy gjeldsbyrde, påpeker hun.

LES OGSÅ: Prisrekord på rekkehus

Ikke galt

Når det gjelder fleksilån sier Østergaard at det kan være gode grunner for å ha det, og at det kan gi fleksibilitet i vanskelige situasjoner.

– For eksempel ved skilsmisser kan det gi mulighet for at den ene blr boende i huset med barna, sier hun.

– Men avdragsfrie lån krever enn viss innsikt og disiplin. Det kan være en risiko for at man tenker kortsiktig og glemmer at forbruket må justeres ned etter at den avdragsfrie perioden er forbi, sier Østergaard.

– Den beste måten å spare på er jo ofte å betale ned gjeld, gjennom blant annet ordinære nedbetalingslån, sier Østergaard.