Forrige uke la Tomra frem tall som viser rekordstor ordrebok.

– Pantevirksomheten er fortsatt kjernen i vår virksomhet, slår toppsjef Stefan Ranstrand fast.

60 prosent av inntektene kommer derfra. Og her sitter selve «hjernetrusten» på Drengsrud.

– Ikke noe annet sted i verden er det så stor kompetanse innenfor feltet, fortsetter Ranstrand.

SE VIDEO: Tomra-sjefen: – Dette er fordelene med Asker (artikkelen fortsetter under vinduet)

 

I Asker jobber 150 ansatte. Her utvikles nye løsninger i et eget testlaboratorium, og konsernledelsen for Tomra sitter her.

Det er en stund siden brødrene Planke satt i førersetet, men Ranstrand sier konsernet fortsatt bruker betydelige beløp til forskning og innovasjon. Så mye som åtte prosent av omsetningen brukes til FoU (forskning og utvikling). Tomras panteløsninger finnes nå i 80 land. Og flere kan komme.

LES OGSÅ: Tysk kontrakt for Tomra

Mer enn pant

Men Tomra i dag er langt mer enn pant.

Mens olje- og gassgigantene i Engineering Valley er i nedbemanning og har utfordringer i øyeblikket, så er Tomra det «alle» snakker om – at Norge må ha industri å leve av etter at olje og gassen tar slutt.

– Den viktigste strategiske endringene vi har hatt de siste årene er at vi har utviklet to ben å stå på. I tillegg til pant, kalt Collection Solutions, har vi utviklet sorteringsvirksomheten vår, Sorting Solutions, sier Ranstrand.

«Skal vi løse miljøproblemene og flere mennesker leve i velstand, må vi bruke ressursene mer effektivt. Da trenger vi Tomras teknologi» skrev Finansavisen i en artikkel for en tid tilbake.

Tomras maskiner presser blant annet sammen så mye søppel at verden sparer 20.000 søppelbiler – hver dag. Og Tomras løsninger sparte verden for 20 millioner tonn CO2 utslipp i 2012. Matsortering er også sentralt.

LES OGSÅ: Tomra fikk britisk avtale

Brenner for dette

Og Ranstrand selv brenner sterkt for det hele.

– Vi har alle et ansvar for ikke å etterlate oss for stor miljøgjeld til barna våre. Slik vi holder på nå, trenger vi jo egentlig en klode nummer to og det har vi ikke, sier Ranstrand, og fortsetter:

– Det føles jo som vi er mer relevant enn noensinne med alle de utfordringer verden står overfor. Det føles godt å ha en så meningsfull jobb, avslutter han.

LES OGSÅ: Tomra fikk britisk avtale