Mann meldte seg med 247 mill. på hemmelig konto i Sveits

STOR SKATTEFANGST: – At tallene skulle bli så store hadde vi ikke kunnet forstille oss,  sier skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt Øst. FOTO: KARL BRAANAAS

STOR SKATTEFANGST: – At tallene skulle bli så store hadde vi ikke kunnet forstille oss, sier skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt Øst. FOTO: KARL BRAANAAS

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

En mann fra Bærum har meldt seg til skattemyndighetene med 247 millioner i skjult formue i Sveits.

DEL

Les alt innhold på Budstikka.no – 99 kr for to måneder.

– Et formidabelt beløp. Pengene har stått plassert på ulike konti, fordelt på kontanter, aksjer, fond og obligasjoner. De 247 millionene er den samlede verdien av disse plasseringene over 10 år, forteller avdelingsdirektør Jan-Egil Kristiansen, leder for skattekrimavdelingen i Skatt Øst.

Han ønsker ikke å opplyse mer om denne saken av hensyn til identifisering.

Avtale med Sveits

Det er uvisst hva som fikk den velstående Bærums-mannen til å legge skattekortene på bordet.
En sannsynlig årsak er at Norge i fjor inngikk avtale med myndighetene i nettopp Sveits og Luxembourg om å bistå hverandre med opplysninger om andre lands skatteytere.

– Vi har inngått slike avtaler i over 30 land. Så nettet snører seg sammen og risikoen øker for å bli tatt, forteller skattekrimsjefen.

LES OGSÅ: Halvparten kjøper vaskehjelp svart

Formuer for 1 milliard

Det er til nå avdekket 45 hemmelige formuer i Bærum, til en samlet verdi av 681 millioner kroner – og 18 i Asker, verdt 315 millioner.

Til sammen blir dette 63 saker verd 1 milliard kroner, eller helt presis 996,7 millioner. Bærums-mannen med 247 skulte millioner i Sveits står ansvarlig for en firedel av hele dette beløpet.

Les flere økonominyheter fra Budstikka her

– Toppen av isfjellet

Den største formuen som er avdekket i Asker, utgjør 64 millioner kroner.

– At tallene skulle bli så store hadde vi ikke kunnet forstille oss. Samtidig viser dette hvor store beløp som har vært skjult for skattemyndighetene i utlandet over mange år. Vi tror at vi bare har sett toppen av isfjellet, for nye saker fortsetter å strømme inn, sier Kristiansen.

102 har meldt seg

102 personer i Asker og Bærum har til nå bedt om skatteamnesti for sine skjulte formuer og inntekter i utlandet. 39 av disse sakene er ennå ikke ferdig behandlet.

For å få skatteamnesti må man frivillig og på eget initiativ melde fra til skattekontoret om beløp som ikke tidligere er oppgitt i selvangivelsen. Amnestiet innebærer at man slipper å betale tilleggsskatt på inntil 60 prosent eller å bli politianmeldt.

Skatten man skulle ha betalt, og rentene, må betales for inntil 10 år tilbake i tid.

Artikkeltags