Hos denne bedriften får A- og B- mennesker ulik arbeidstid

Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Hos Fornebu-selskapet AbbVie har de tatt konsekvensen av at enkelte medarbeidere ikke «våkner» mentalt før klokken 10.00, mens andre spretter opp når hanen galer.

DEL

– Jeg fungerer egentlig ikke ordentlig tidlig om morgenen. Det går tregt i hjernen, og alt føles tungt. Jeg begynner å komme meg i form for alvor rundt 14.00. Jeg er i «mitt ess»  rundt klokken 16.00, da er jeg virkelig effektiv!

Det forteller HR-direktør, og mor til en gutt på 19 og en jente på 23, Marte Fjelle fra Bekkestua i firmaet AbbVie.

Det biofarmasøytiske selskapet  har tatt konsekvensen av at vi mennesker har ulike biorytmer, og at vi er langt mer effektive når vi er på topp i henhold til vår rytme. Hos AbbVie kommer derfor Fjelle sjelden på jobb før kl. 09.00.

LES OGSÅ: Måtte gjennom stresstest på Kaffebrenneriet

A-mennesker

For forretningsdirektør Renée Tunold fra Stabekk er det anderledes.

– Jeg er et typisk A-menneske. Jeg er veldig våken og klar tidlig om morgenen, forklarer hun.

– Samme med meg, sier innovasjonsleder og leder for Life Navigation i Abbvie, trebarnsmoren Anne Præsttun  fra Asker.

– Mentalt begynner jeg å «forsvinne» litt fra jobb rundt 15.00; da blir jeg mindre effektiv, sier Præsttun.

Tunold og Præsttun er tidlig ute. Marte Fjelle jobber da tilsvarende utover enten på kontoret – eller hjemmefra på egnede tidspunkt.

– Og da er det faktisk endel av vår policy at det er strengt forbudt for A-mennesker å skule på på B-mennesket som kommer sent på kontoret – eller kikke på klokken. B-mennesket skal selvsagt ikke skal gjøre tilsvarende på A-mennesket som har jobbet intens, men går tidlig, sier HR-direktør Marte Fjelle.

– Det er frihet under ansvar. Det viktigste er at jobben blir gjort, sier hun.

LES OGSÅ: Behandle nettbrettet som bikkja di

Høy andel ledere

AbbVie har svært høy andel kvinner og kvinnelige ledere (73 prosent). Småbarnsmor Renée med en datter på tre år er helt klar på at det fleksible systemet var en forutsetning for at hun kunne takke ja til lederjobben.

– Jeg må hente i barnehagen hver dag kl. 16.00, så det er helt klart en forutsetning, sier hun.

LES OGSÅ: - Seier for deltidsansatte

Loggføring

Systemet AbbVie opererer etter heter «Life Navigation», utviklet av den danske kvinnen Camilla Kring. Life Navigation betyr å navigere i det moderne liv, og gir de ansatte muligheten til å designe egen arbeidsform og rytme, men selvfølgelig i tett samspill med sine omgivelser.

Alle som begynner i selskapet, må bli klar over egen tidsbruk og lære å styre og disponere tiden etter det. De som får jobb i Abbvie, må i en hel uke føre logg over hva de rent faktisk gjør i løpet av en dag (se faktaboks).

I loggen går man helt ned på detaljnivå.

– Veldig mange har fått seg en aha-opplevelse når de har sett hva arbeidsdagen rent faktisk går med til.

Dette kan jo også henge sammen med biorytmene. Et B-menneske som kommer på jobb 08.00, vil kanskje surre rundt og skravle, lese mail og surfe på nett frem til vedkommende er klar til effektiv innsats rundt 14.00.

I mellomtiden har A-mennesket jobbet effektivt i flere timer.

– Når man ser hva man bruker tid til, kan man også bli flinkere til å disponere tiden sin. En del av opplegget er å prioritere arbeidsoppgavene i: Tre ting som må gjøres denne uken, deretter ting som kan gjøres. Og til slutt: Saker man gjør dersom det blir tid, påpeker Fjelle.

Når man er på topp og klar til å konsentrere seg, kan det også være behov for å skjerme seg for å få jobben gjort. Til hjelp for det har medarbeiderne i AbbVie en kosedyr-frosk. Den henges utenpå døren når man vil ha fred. Frosken er en måte å si «ikke forstyrr på».

Restitusjon

HR-direktør Marte Fjelle hos AbbVie er likevel oppmerksom på farene ved for mye fleksiblitet.

– Dersom en medarbeider stadig svarer på sms og mailer «midt på natten», blinker det en liten varsellampe. Vedkommende vil i alle fall få et signal på at det er viktig å ha en god kombinasjon jobb og privatliv. Selv merker jeg at etter at barna er blitt større, er det fristende å gjøre arbeidsoppgaver når jeg strengt tatt burde tatt fri og tenkt på andre ting. Det er ikke nødvendgivis bra, sier hun.

– Akkurat som idrettsutøvere trenger hvile fysisk for ikke å bli overtrent, trenger også hjernen mental avveksling og hvile, påpeker Anne Præsttun.

– Restitusjon som det heter, er faktisk en forutsetning for kreativitet, mener hun.

Mer produktivt

De tre kvinnene er overbevist om at AbbVie som selskap totalt sett blir både mer produktivt og effektiv på denne måten.

– Forskning viser at folk som får frihet under ansvar, yter ekstra, sier Anne Præsttun.

Administrerende direktør i selskapet, Tiago Rodrigues, opprinnelig fra Portugal, er fornøyd.

– Jeg tror denne fleksibiliteten gjør at medarbeiderne jobber bedre og mer produktivt. Det oppnås gode resultater på denne måten, mener han.

– Men det er en måte å jobbe på som først og fremst vil kunne brukes i Skandinavia. I Japan tror jeg det vil være utenkelig, sier Rodrigues.

Artikkeltags