Se alle bildene ved å bla i toppen av artikkelen.

I oktober 2014 kan de første kundene etter planen storme inn i et splitter nytt kjøpesenter på Fornebu. KLP Eiendom mener senteret vil bli helt unikt miljømessig.

Bygget er det første i sitt slag som skal miljøsertifiseres til BREEAM NORs høyeste nivå, Outstanding, og blir beskrevet som verdens mest miljøvennlige kjøpesenter.

– Det har vært veldig krevende å få til å følge så høye miljøkrav. Vi vil bruke sjøvarme fra Lysakerfjorden, ha et solcellepanel som vil bli Nord-Europas største solcellepark og ha egen sykkelgarasje, forteller prosjektleder Hans Sund i KLP Eiendom.

2.000 m² solcellepanel på taket

Det finnes bare 11 andre bygg i verden som tilfredsstiller Outstanding-nivået. Prosjektet på Fornebu inkluderer i tillegg til 24 500 kvm kjøpesenter, byggingen av 36.000 kvm garasjekjeller, 2.500 kvm kontor og fire boligblokker med 78 leiligheter på toppen. Kjøpesenteret og kontordelen skal også tilfredsstille energiklasse A og passivhusstandarden.

Et av de største og viktigste miljøtiltakene på dette prosjektet er byggingen av 2000 m² solcellepanel på taket. Det er Skanska Norge som har fått i oppdrag å bygge

– KLP Eiendoms visjon for bygget er at det skal være verdens mest miljøvennlige kjøpesenter og inspirere besøkende til miljøriktig adferd. De setter en standard for denne typen prosjekt med kjøpesenteret på Fornebu. De viser miljøansvar samtidig som de ser de kommersielle fordelene ved å investere i grønne løsninger, og det gleder meg. Jeg håper andre som skal bygge tilsvarende bygg, lar seg inspirere av dette, sier administrerende direktør Anders Danielsson i Skanska Norge i en pressemelding.

LES OGSÅ: Vedtok kjøpesenter på Fornebu

Milliardomsetning

Med sine 24.500 kvadratmeter, fordelt over to etasjer vil Fornebu Senter romme rundt 80 butikker, 900 parkeringsplasser samt restauranter og helsetjenester.

– Vi håper jo at senteret blir så bra at mange vil komme hit og handle. Kundegrunnlaget vårt vil nok i hovedsak være på Stabekk, Lysaker, Snarøya og Fornebu. Vi regner med å omsette for én milliard kroner første året som blir 2015, sier direktør Steinar Manengen i KLP Eiendom.

LES OGSÅ: Kjøpesenter fikk politikerne til å steile

LES OGSÅ: Ny protest mot kjøpesenter

Nest størst

Innfris omsetningsforventningene, vil dette bli det nest største senteret i Asker og Bærum, foran Trekanten senter i Asker (830 millioner i omsetning 2011) og Holmen senter (597 millioner i 2011). Sandvika Storsenter omsette for 3,1 milliarder kroner i 2011.

– Som trafikknutepunkt vil tilgjengeligheten til det nye sentrum bli svært god og det vil oppleves som lettvint å bruke sentrum, enten en skal til fastlegen eller skal gjøre innkjøp, sier han.

Planlagt byggestart er september 2012 og overlevering av kjøpesenteret er september 2014. Boligene overleveres i mars 2015.