Bærum har lavest sykefravær i Akershus

Fylkesdirektør i NAV, Oddvar Paulsen.

Fylkesdirektør i NAV, Oddvar Paulsen. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Akershus er blant de fire fylkene i landet med lavest sykefravær. Fraværet er på 5,4 prosent, og det er lavest i Bærum, melder NAV.

DEL

– Første kvartal er normalt den perioden i året med høyest sykefravær, og det er derfor veldig gledelig å se at vi i Akershus ikke bare har redusert fraværet i forhold til i fjor, men at vi ikke har målt et så lavt sykefravær siden IA-avtalen ble inngått i 2002, sier fylkesdirektør i NAV Akershus, Oddvar Paulsen, i en pressemelding.

Det er fraværet blant de unge som har gått mest ned. De som er mellom 20 og 24 år har redusert fraværet med hele 16 prosent fra første kvartal i fjor til samme periode i år, ifølge NAV.

LES OGSÅ: La frem historisk lavt sykefravær

Store forskjeller mellom kommunene

Blant kommunene i Akershus er det store forskjeller i sykefravær. Eidsvoll topper statistikken med et legemeldt fravær på 7,5 prosent, mens Bærum har det laveste fraværet, på 4,4 prosent. I Asker er fraværet på 4,6 prosent.

– De regionale forskjellene i fylket har mange forklaringer. Vi vet at det er en sammenheng mellom helse og utdanning og mellom sykefravær og næringsstruktur. I Eidsvoll er det generelle utdanningsnivået i befolkningen lavere enn i Bærum, samtidig som næringsstrukturen på Øvre Romerike er mer preget at helse- og sosial, byggenæring og transport og lagervirksomhet.

– I Bærum er det en langt større andel næringer innen eiendomsdrift og konsulentvirksomheter, opplyser Paulsen.

LES OGSÅ: Bærum har færrest syke mennesker

71 millioner kroner friskere

Ifølge en tidligere beregning fra Sintef, koster en sykefraværsdag i snitt cirka 1900 kroner, noe som tilsier at arbeidsgiverne og samfunnet har spart drøyt 71 millioner kroner på det reduserte sykefraværet i Akershus.

– Det illustrerer de enorme summene som sykefraværet koster både bedriftene og storsamfunnet. I tillegg kommer de menneskelige kostnadene ved å være borte fra jobben. Derfor er jeg spesielt glad for at lengden på sykefraværsperioden er betraktelig redusert.

– Sykmeldte kommer rett og slett raskere i jobb, og jeg tror det blant annet skyldes at arbeidsgivere er flinkere til å jobbe med nærvær og følge opp de sykmeldte tett på et tidlig tidspunkt, sier Paulsen.

Les flere økonominyheter fra Budstikka her

Artikkeltags