Se alle bildene ved å bla i toppen av artikkelen.

25-åringen fra Haslum, som jobber som sminkør, har jevnlig farget håret i unaturlige farger siden hun var i tenårene.

Østensen har også hatt flere jobber

I motsetning til hva mange kanskje skulle tro, er hun hittil ikke blitt bedt om å tone ned den spesielle «looken», til tross for at arbeidsgiver er i sin fulle rett til å kreve det.

Ledere i lokale servicebedrifter og ved større arbeidsgivere sier grensene for utseende flytter seg hele tiden, og at det er vanskelig å fastsette overordnede regler.

LES OGSÅ: – Sjefen bestemmer, mener arbeidsgiverorganisasjon

Rosa, blått og turkis

Marte Østensen hadde sin første jobb på en bensinstasjon.

– Jeg spurte på forhånd om jeg kunne farge håret i en unaturlig farge. Først spurte de om jeg kunne gjøre et forsøk på å skjule det, men etter en ukes tid fikk jeg beskjed om at det var helt greit, forteller hun.

Under arbeidsforholdet hadde hun både rosa og blått hår, samt såkalte syntetiske dreads i blått, rosa og turkis.

Da hun søkte jobb på Lillehagen barnehage på Løkeberg, ga Østensen beskjed om at hun «måtte ha blått hår igjen».

– Bestyreren hadde ingen motforestillinger – hun synes snarere det var morsomt og kreativt, sier hun.

I dag jobber Haslum-jenta som sminkør – et yrke hvor kundene setter pris på at man viser at man har sin egen stil, ifølge Østensen selv.

– Grensene flytter seg hele tiden

Hverken NorgesGruppen eller Reitangruppen, som styrer store deler av det norske kiosk- og dagligvaremarkedet, overordnede retningslinjer for hvordan ansatte kan se ut i arbeidstiden.
Med 17 forretninger i Asker og Bærum er Kiwi-kjeden den første arbeidsplassen for mange unge.

Kiwi-sjef Jan Paul Bjørkøy sier at dagligvarekjeden ikke har definert noen klare grenser for hvordan de ansatte kan se ut på jobb.

– Det er veldig vanskelig å fastsette konkrete regler på disse tingene, om man ønsker å henge med i utviklingen. Grensene flytter seg hele tiden. Det er ikke lenge siden ansatte i mange yrker måtte plastre over tatoveringene sine i arbeidstiden. Vi sier at de ansatte må holde seg innenfor det som er akseptert i samfunnet, sier Bjørkøy.

Fritt frem på McDonald's

Kommunikasjonssjef Margaret Brusletto i McDonald’s sier at hurtigmatkjeden ikke vil nekte blåhårede unge å betjene gjestene.

– I og med at vi ansetter så mange unge mennesker, må vi være fleksible på utseende. Så lenge våre ansatte ser presentable ut i uniformen, og yter god service til våre gjester, er vi ikke så opptatt av hvilken farge de har på håret. Vi har imidlertid visse restriksjoner for bruk av piercing og andre smykker, av hensyn til matsikkerhet og hygiene, sier hun.

Den argeste konkurrenten, Burger King, har heller ingen restriksjoner på hårfarge.

– Hva gjelder piercing tillater vi én i ansiktet, samt en i hvert øre uten sten, skriver markedsdirektør Sven Hars i en e-post til Budstikka.

Ingen blåhårede resepsjonister

Hotelldirektør Arve Giske garanterer imidlertid at du aldri vil bli møtt av en blåhåret resepsjonist på Holmen Fjordhotell.

– Vår holdning er at de som betjener våre gjester, også skal kunne speile dem utad. Som en konsekvens av det tillater vi hverken bruk av piercinger, eller outrerte frisyrer og sminke, sier han.

Giske legger imidlertid til følgende:

– Grenser for utseende på servicearbeidsplasser er en interessant diskusjon.