Ulovlig salg, sier EFTA-domstolen

ENDELIG VEDTAK: Asker Brygge saken handler om en avtale som ble inngått rundt selskapet Asker Brygges utvikling av et eiendomsprosjekt i Slependrenna. EFTA-domstolen opprettholder nå vedtaket som ble gjort i saken i juli i fjor. Der slo de fast at Asker kommune ga ulovlig støtte til selskapet Asker Brygge.
– Dette er endelig. Det er ingen flere ankemuligheter, sier pressetalsmann Trygve Mellvang-Berg. 
FOTO: KARL BRAANAAS

ENDELIG VEDTAK: Asker Brygge saken handler om en avtale som ble inngått rundt selskapet Asker Brygges utvikling av et eiendomsprosjekt i Slependrenna. EFTA-domstolen opprettholder nå vedtaket som ble gjort i saken i juli i fjor. Der slo de fast at Asker kommune ga ulovlig støtte til selskapet Asker Brygge. – Dette er endelig. Det er ingen flere ankemuligheter, sier pressetalsmann Trygve Mellvang-Berg. FOTO: KARL BRAANAAS

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

EFTA-domstolen slår fast: Asker kommunes salg av strandeiendom til selskapet Asker Brygge AS var ulovlig.

DEL

Les alt innhold på Budstikka.no – 99 kr for to måneder.

Det går frem av en dom EFTA-domstolen avsa i Luxembourg i dag. EFTA-domstolen opprettholder dermed vedtaket EFTAs overvåkingsorgan ESA gjorde i juli i fjor. Der slo de fast at Asker kommune ga ulovlig støtte til selskapet Asker Brygge.


– Dette er endelig. Det er ingen flere ankemuligheter, sier pressetalsmann Trygve Mellvang-Berg i EFTAS overvåkingsorgan ESA til Budstikka.no fredag.
 

Må tilbakebetale

Vedtaket fra ESA i juli fjor innebar at selskapet minimum må tilbakebetale differansen mellom kjøpesum og markedspris pluss renter til Asker kommune. Asker Brygge skal allerede ha tilbakebetalt litt over fire millioner kroner til Asker kommune.

– Store deler av tilbakebetalingen er allerede gjennomført, sier Mellvang-Berg.
Hadde anken ført frem ville selskapet hatt mulighet til å kunne få pengene tilbake.
 

Uten takst og budrunder

Saken om Asker Brygge dreier seg om at selskapet fikk kjøpt en tomt i Slependrenna i Asker til 8,7 millioner kroner. Salget foregikk uten takst og åpne budrunder. En avtale om rett til å kjøpe tomten ble inngått i 2001, og selve kjøpet ble gjennomført noen år senere.En takst ble i etterkant foretatt, og priset tomten til 12 millioner kroner.

Selskapet skal da altså minimum tilbakebetale differansen mellom kjøpesum og markedspris pluss renter til Asker kommune. Asker Brygges styreleder Even Lønnheim har overfor Budstikka beskrevet det hele som «en krevende prosess».
 

Skulle aldri vært inngått

Tidligere ordfører Morten Strand uttalte ellers i juli i fjor at avtalen med Asker brygge aldri burde vært inngått. Og Strand mener en slik avtale ikke ville blitt inngått i dag.

«Slik vi kan se det nå i ettertid, var det en avtale som ikke burde vært inngått», sa den tidligere ordføreren til Budstikka.

Han sa også: «Vi var opptatt av å få til ting i Asker. Vi var på jakt etter de gode løsningene for Asker-bygda. Markedet var et annet i 2001 enn det er i dag.»
 

Mer om bakgrunnen
 

Saken har ellers en lang historie. Den er slik: Asker Brygge AS presenterte i 2000 et prosjekt der de skulle gjøre tomten i Slependrenna om til et miljøvennlig sted med boliger ved sjøen, kontorer ved veien og med kyststi langs vannet.

En avtale om en rett til å kjøpe tomten (opsjon) ble inngått og godkjent av eiendomsstyret i 2001. Behandlingen var unndratt offentlighet, og formannskapet var ikke involvert. Høyre-politiker Christian Medin var en av eierne. Han var ikke folkevalgt da avtalen ble inngått, og er ute av selskapet i dag. Men at en etter hvert kjent Høyre-politiker var involvert, skapte mange reaksjoner.

Christian Medin har tidligere bekreftet overfor Budstikka at han er ute av selskapet, og har ikke hatt ytterligere kommentarer.

 

Artikkeltags