Faiz Menoski (58) og Meljaim Mena (54) er mest kjent som eiere av det kjente bar-, spise- og musikkstedet «Lancelot» rett ved jernbanen i Asker sentrum. Med champagnebaren «Royal Vin & Champagne» i underetasjen til Peppes i Asker, kunne de torsdag kveld føye enda et konsept til sin restaurantgruppe.

1 million er investert, og brødrene håper på en omsetning på rundt 5 millioner i året.

Jobbet som ryddegutt

Det er ingen uerfarne førstereisgutter som står bak åpningen av det nye treffstedet. De to startet sitt første sted, Camelot i Sandvika, allerede i 1996.

Da hadde eldstebror Faiz Menoski flere år før, i 1983, kommet fra det tidligere Jugoslavia/republikken Makedonia til Norge.

– Vi hadde allerede venner og familie i Norge. Jeg kom på besøk og likte meg, og lillebror kom siden etter, forklarer Faiz.
Faiz var utdannet elektriker og Meljaim var utdannet ingeniør.

Problemer med å få godkjent utdannelse og fagbrev i Norge gjorde at Faiz tok jobb som ryddegutt i restaurantbransjen. Han så det lå muligheter der.

Disko i Sandvika

Det førte til at de to brødrene i 1996 åpnet Camelot i Sandvika. Her kjørte de et opplegg med hovedbar med 80-talls musikk, en pianobar med live musikk, et diskotek med kjente DJ-er og en sportsbar.

Camelot lå i Finstadkvartalet og måtte stenge i 2006. Leiekontrakten gikk ut, og siden gården kanskje skulle rives, bragte det brødrene til Asker.

Daværende gårdeier av Torvveien ringte opp brødrene og hørte om de ikke kunne ta over lokalene etter Pizza Hut som hadde gått konkurs. Siden 1999 har brødrene bygget opp et kjent bar-, spise- og musikksted for et voksent publikum. Asker Jazzklubb bruker stedet fast til sine kjente jazzsamlinger.

På jakt etter konsepter

– Vi er stadig på jakt etter nye muligheter og konsepter. Hva trenger Asker? spør vi oss selv. Hva slags målgrupper trenger et sted å være – og hva slags sted vil de ha? sier Faiz.

Storebror Faiz er den kreative utvikleren av nye konsepter, mens lillebror er daglig leder og tar seg av økonomistyringen.

Storebrors sønner Dennis (35) og Zan (34), og lillebrors sønner Emir (23) og Arben (21), og lillebrors kone Gulser (46) jobber alle i virksomheten. 22 familiemedlemmer, med barn og barnebarn og moren Ata, bor i tre hus på Hvalstad. Ata venter på sønnene hjemme med middag hver dag.

Elsker jobben

Jakten på nye steder har ført til etableringen av Akutten Tapas & Vinbar med 60 sitteplasser, og sportsbaren Strauss, med 40 sitteplasser. I tillegg fremleier de to ut tre restaurantkonsepter til andre drivere. Og flere konsepter kommer, sier de.

– Gleden over musikk og det å jobbe med folk ligger i blodet vårt.

Vi elsker jobben vår, og jobber mye, sier Faiz. De har bare godord om hvordan de er blitt mottatt i Norge.

– Bare positivt. Og vi føler oss som ekte askerbøringer, smiler Mena.

Les flere økonominyheter fra Budstikka her