Boligsalgsrapporten NS 3600 er en teknisk tilstandsanalyse i forbindelse med boligsalg, og en utvidet rapport i forhold til en alminnelig verdi- og lånetakst.
– Trygg bolighandel er det som er kjernen, og dempe konfliktnivået mellom selger og kjøper, sier Bjørn Tallhaug i Taksator.
– Vi kan aldri garantere at hele huset er råtefritt, men boligen vil få en mye grundigere sjekk nå enn før hvor det nesten ikke ble sjekket noen ting, fortsetter han.
- LES OGSÅ: Tidenes pristopp på bolig i Asker
220 sjekkpunkter
Rapporten er utarbeidet av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Eiendom Norge, og takstmannsforeningene NITO og NTF, og krever at takstmennene har Veritas-godkjenning.
– Vi har brukt ett til to år på å forberede oss, med blant annet etterutdanning og sertifisering av takstmenn, fortsetter Tallhaug.
220 punkter skal sjekkes med den nye rapporten. Det forutsetter en grundig befaring i boligen.
– Bolig er jo det største man kjøper av verdi, og nå får man en mye bedre dokumentasjon enn tidligere, sier tidligere megler og takstfullmektig, Tove Hegerland.
- LES OGSÅ: Mobildekning er ikke tema ved boligkjøp
Blir dyrere
For boligselgeren vil den nye rapporten bety en utgift på noen tusen ekstra i forbindelse med boligsalget. Taksator hevder den nye rapporten vil koste fra ca. 13.500 kroner og oppover. Andre mener kostnaden fort kan komme opp i 20.000 kroner for en vanlig bolig.
– Det blir noe dyrere, men det er helt marginalt. Vi svir av så mye i forbindelse med kjøp og salg at noen ekstra tusenlapper vil ha lite å si. Folk betaler jo ofte 20.000 bare for styling, sier Tallhaug.
LES MER:
- Solgte boliger på Storøya for 90 mill.
- Selger skadet enebolig med nesten 2 mill. i rabatt
- Tomannsboligen med sliten 1952-standard gikk 1,25 mill. over takst
- Megler: – Det kokte bra
I rapporten benyttes det tilstandsgrader for å angi eventuelle byggtekniske tilstandssvekkelser.
– Det blir en overgang for en boligeier som bare er vant til å skryte av boligen sin. Nå blir det dokumentert at alt kanskje ikke er bra, fordi det mangler dokumentasjon f.eks. i forhold til badet, sier takstmann Ivar Mjøs.
For boligkjøperen skal det imidlertid bli lettere.
– De som ikke gidder å lese hele rapporten kan lese oppsummeringen, hvor det står hva som må utbedres, avslutter Hegerland.
Her kan du lese flere økonomi- og bolignyheter fra Budstikka