Boligsalgsrapporten NS 3600 er en teknisk tilstandsanalyse i forbindelse med boligsalg, og en utvidet rapport i forhold til en alminnelig verdi- og lånetakst.

– Trygg bolighandel er det som er kjernen, og dempe konfliktnivået mellom selger og kjøper, sier Bjørn Tallhaug i Taksator.

– Vi kan aldri garantere at hele huset er råtefritt, men boligen vil få en mye grundigere sjekk nå enn før hvor det nesten ikke ble sjekket noen ting, fortsetter han.

220 sjekkpunkter

Rapporten er utarbeidet av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Eiendom Norge, og takstmannsforeningene NITO og NTF, og krever at takstmennene har Veritas-godkjenning.

– Vi har brukt ett til to år på å forberede oss, med blant annet etterutdanning og sertifisering av takstmenn, fortsetter Tallhaug.

220 punkter skal sjekkes med den nye rapporten. Det forutsetter en grundig befaring i boligen.

– Bolig er jo det største man kjøper av verdi, og nå får man en mye bedre dokumentasjon enn tidligere, sier tidligere megler og takstfullmektig, Tove Hegerland.

Blir dyrere

For boligselgeren vil den nye rapporten bety en utgift på noen tusen ekstra i forbindelse med boligsalget. Taksator hevder den nye rapporten vil koste fra ca. 13.500 kroner og oppover. Andre mener kostnaden fort kan komme opp i 20.000 kroner for en vanlig bolig.

– Det blir noe dyrere, men det er helt marginalt. Vi svir av så mye i forbindelse med kjøp og salg at noen ekstra tusenlapper vil ha lite å si. Folk betaler jo ofte 20.000 bare for styling, sier Tallhaug.

LES MER:

I rapporten benyttes det tilstandsgrader for å angi eventuelle byggtekniske tilstandssvekkelser.

– Det blir en overgang for en boligeier som bare er vant til å skryte av boligen sin. Nå blir det dokumentert at alt kanskje ikke er bra, fordi det mangler dokumentasjon f.eks. i forhold til badet, sier takstmann Ivar Mjøs.

For boligkjøperen skal det imidlertid bli lettere.

– De som ikke gidder å lese hele rapporten kan lese oppsummeringen, hvor det står hva som må utbedres, avslutter Hegerland.

Her kan du lese flere økonomi- og bolignyheter fra Budstikka