– Vi ser at stadig flere mister jobben i olje- og gassnæringen også her i Asker. Det blir en tung høst for mange arbeidstagere og deres familier, og jeg er opptatt av at vi som kommune gjør det vi kan for å bidra. Men da må næringslivet selv også være med å ta ansvar, sier Lene Conradi.
LES OGSÅ:
Asker-ordføreren er tilbake fra sommerferie, og brukte den første arbeidsøkten til å diskutere ideen med Asker Næringsråd.
Hun mener AskersHus i det gamle Tomra-bygget på Drengsrud kan passe perfekt for etablering av et miljø med midlertidige «arbeidsplasser» for høykompetente oppsagte på jobbjakt.
Tilbake i olje og gass, eller til andre bransjer.
Kaller inn til møte
Næringsrådsleder Lars O. Nordal tenner raskt på ideen, og ser levende for seg hvordan dette kan innpasses i AskersHus.
– Her kan det gis mange tilbud, fra tilgang på kontorplass og mentorhjelp til kurs og veiledning i jobbsøk og etablererstøtte. Men dette må tilrettelegges og finansieres, og her håper vi at de bedriftene som nedbemanner vil bidra, sier kommunens næringssjef Morten Bastrup.
LES OGSÅ: Olje-oppsigelser bekymrer: – Dette er veldig tungt
Han og Nordal innkaller nå aktuelle bedrifter til et dialogmøte rundt månedsskiftet. Hvis bedriftene blir med, kan møteplassen åpne i løpet av september.
Initiativet kommer i det som er en ny skjebnetid på arbeidsmarkedet. En oversikt Budstikka har utarbeidet, viser at 15 oljeservicebedrifter med stor virksomhet i Asker og Bærum har gjennomført eller varslet nedbemanning av nærmere 13.000 stillinger i løpet av det siste året (se faktaboks).
Syv av disse bedriftene utgjør lokomotivene i den betydelige olje/gass-klyngen som har utviklet seg i og rundt Asker sentrum. Ingen vet hvor mange stillinger som vil gå tapt i Asker. I alt 250 er til nå forsvunnet fra Aibel, FMC Technologies, Kongsberg Oil & Gas Technology og TGS-Nopec til nå. Men dette tallet vil øke.
National Oilwell Varco, med stor avdeling på Drengsrud, varslet i juni kutt på 1.500 stillinger. TGS-Nopec skal også kutte mer.
– Høyere enn jeg liker
Verdens oljeindustri forbereder seg på nye store runder med kutt. Situasjonen ble ikke lysere da oljeprisen igjen falt under 50 dollar fatet mandag kveld.
LES OGSÅ: Flere hundre mister jobben i FMC
Og i Asker er arbeidsledigheten økt til 2,5 prosent.
– Det er det høyeste jeg har sett på 10 år, og det er høyere enn jeg liker. Jeg er redd dette er begynnelsen på noe som kan bli større, sier Nav-sjef Wenche Steen.
Ledigheten øker mest blant ingeniører og IKT-fag – opp til 106 personer i juli, mot 52 i fjor.
– Men dette speiler ikke den reelle ledigheten?
– Nei, dette er arbeidstagere som ofte ikke havner hos Nav. Jeg vet ikke hvor mange skjulte sluttpakker som ligger der ute, eller hvor mange som klarer å skaffe seg ny jobb før pakkene utløper.
Situasjonen i oljebransjen vil bli verre før den igjen blir bedre, tror lederen for interesseorganisasjonen Subsea Valley, Preben Strøm.
– Bransjen har vokst vanvittig og bygd seg opp et monster av kostnader. Jeg mener vi har godt av det som nå skjer, selv om det er veldig vondt for hver eneste familie som rammes av ledighet, sier han.