– Arbeidsledige må ikke synes synd på seg selv for lenge

IKKE SYNES SYND PÅ. Det er viktig ikke å bli sittende og synes synd på seg selv for lenge som arbeidsledig, sier Mette Manus.

IKKE SYNES SYND PÅ. Det er viktig ikke å bli sittende og synes synd på seg selv for lenge som arbeidsledig, sier Mette Manus. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Det er viktig for arbeidsledige ikke å bli værende i en offerrolle. Man må selv ta grep og ansvar for situasjonen.

DEL

Det sier Landøya-kvinnen Mette Manus, daglig leder i Manus Motivasjon AS. Hun har lang erfaring fra karriereveiledning, coaching og omstillingsarbeid.

LES OGSÅ: Tilbyr alle ansatte i Statoil sluttpakke

Manus har denne høsten skrevet boken «Karrierevalg og livskvalitet». Køen av arbeidsledige vokser i Asker og Bærum, og julen blir tyngre enn vanlig for mange med vissheten om at man snart ikke har en jobb å gå til. 2016 ser ikke særlig mye lysere ut. Manus opplever at flere arbeidsledige kommer til henne for råd. De er i alle aldre, og fra ulike yrker. En del er naturlig nok fra oljeindustrien.

Uansett situasjon mener karriereveilederen det er viktige mentale grep å ta for dem det gjelder.

Ta et mentalt valg

– Det kan være tøft å ta grep umiddelbart etter at man blir mister jobben?

– Det kan det. Men det er helt sentralt ikke å fastne i en rolle som offer. I stedet må man aktivt gå inn for å endre den. Det handler faktisk om å ta et mentalt valg, og det er et valg bare man selv kan gjøre, mener Manus.

Hun mener det heller ikke er noen god metode å skylde på andre.

– I stedet bør man sette seg ned å analysere sin egen situasjon. Hva kan jeg gjøre annerledes? bør spørsmålet lyde. For det er kun en selv som faktisk kan gjøre en endring.

– Det kan virke enkelt å si når for eksempel oljebransjen svikter og jobbene er få?

– Ja, men samtidig fører ikke det å skylde på noen til endring. Da må man tenke videre og utenfor den vante bransjen eller utenfor boksen, påpeker Manus.

Viktig å pushe seg selv

Hun roser i den forbindelse Thomas Brevik som Budstikka omtalte for litt siden.

– Han har tenkt seg "ut av boksen" og våger å presentere seg selv på en utradisjonell måte. Jeg synes initiativet er fint. Det passer kanskje ikke i alle bransjer, men nettopp i kommunikasjonsbransjen eller andre litt kreative bransjer. I dag må det være lov å prøve å bli lagt merke til, sier Manus.

LES OGSÅ: Thomas (45) blir arbeidsledig fra nyttår - nå vil han selge seg selv i videoform

Manus sier det er viktig å sette opp et fugleperspektiv på situasjonen.

– Det å se seg selv utenfra i fugleperspektiv kan gjøre at man ser situasjonen noe annerledes. Det er selvfølgelig lov å bli opprørt og lei seg. Men det er utrolig viktig å komme seg videre i stedet for å sitte og synes synd på seg selv veldig lenge, mener Manus

– Å pushe seg selv er sentralt. Det å prøve å se positivt på ting selv om det kan virke mørkt, er en oppskrift som faktisk fungerer, bedyrer karriereveilederen.

Hun mener flere også tidlig bør stille spørsmålet: Hvilket yrke gir meg mest mulig livskvalitet og det livet og den balansen jeg ønsker?

Artikkeltags