Setter ned foten for idrettsanlegg i historisk låve
Bærum kommune vil ikke ha padeltennis i den historiske sagbrukslåven på Fossum. Nå skal politikerne på banen.
Den gamle sagbrukslåven langs Lysakerelva ved Fossum ble i juni kjøpt av et investeringsselskap for 55 millioner kroner, med ønske om å omgjøre den historiske låven fra et næringslokale og til et anlegg for padeltennis.
Budstikka har tidligere omtalt investorgruppens fremtidige planer for eiendommen, som i dag er regulert for industri og næring.
- Padeltennis kombinerer elementer fra tennis og squash.
- Banen er utformet med vegger som i squash, men med nett som i tennis.
- Racketene er uten strenger, og ballene er hardere og raskere enn i tradisjonell tennis.
- Padel krever mindre styrke og tekniske ferdigheter enn tennis.
- Padeltennis er en av de raskest voksende sportene i verden.
- I Spania er padeltennis den nest største idretten, og på verdensbasis er det mer enn 13 millioner spillere.
- I 2012 ble Norges første padeltennisbane satt opp i Frognerparken.
- Norges Tennisforbund vedtok på tennistinget i oktober 2015 å ta opp padeltennis som en gren i forbundet.
Nå setter kommunen ned foten for en dispensasjon av lokalet, og dermed også for padeltennisplanene til låvens nye eiere.
– De ber om en permanent endring av låven. Her er min jobb som regelverksforvalter å se om dette er i strid med regulering og lovverk. I våre øyne er det , og da skal saken avslås, forteller bygningssjef i Bærum, Alexander Hexeberg Dahl.
Den gamle låven ble opprinnelig bygget på 1800-tallet i tilknytning til det gamle sagbruket langs Lysakerelva. På 1970-tallet brant låven ned, og ble ført opp igjen etter brannen.
Klager
Eiendomsgründer Johannes Thorsnes er en av investorene på tomten og eier allerede Padel Co., samt drifter padeltennisanlegget i Grini Næringspark. Han er ikke enig i kommunens avslag, og har påklaget avgjørelsen.
Dermed blir det opp til politikerne i Bærum å avgjøre om den historiske sagbrukslåven vil få bygge tre padeltennisbaner i låven, eller om det vil forbli næringslokalet slik det er i dag.
– Avslaget går på trafikkbelastning, og vi stusser over at bygningssjefen mener denne transporten er mer belastende enn en lastebil og trailer til logistikk, lager og industrivirksomhet, skriver Thorsnes i en tekstmelding til Budstikka.
Låven ligger i Ankerveien, like ved Lysakerelva og grensen til Oslo. Han trekker frem at det er flere sykkel- og turveier i området, som gjør låven tilgjengelig til fots eller med sykkel.
– Bygget er i dårlig forfatning og vil med dette tiltaket få et nytt liv, som også viderefører kulturhistorien både for dette bygget, samt området, konstaterer han.
Nå vil saken bli avgjort av planutvalget i Bærum kommune.