Skip to main content

Petter Olsen tapte rettssak – får momstrøbbel

Petter Olsen tapte en momssak i Borgarting lagmannsrett.
Petter Olsen tapte en momssak i Borgarting lagmannsrett.
Foto: Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Gjettum-mannen Petter Olsen solgte Munchs «Skrik» for 120 millioner dollar og brukte pengene på hotell og museum i Vestby. Nå er han i momstrøbbel.

En fersk dom nekter milliardæren Petter Olsen (73) momsrefusjon for hans hotell- og museumsanlegg på Ramme Gård i Vestby, skriver dn.no

Petter Olsen, som er bror til reder Fred Olsen, er folkeregistrert på familiens gård i Gjettumveien 100 i Bærum. 

Olsen skal ha brukt over 1 milliard kroner på anlegget i Vestby. I dommen står det at anlegget aldri vil kunne gå med overskudd. Dermed mener lagmannsretten at det ikke er å anse som næringsvirksomhet, og Olsen får ikke refundert moms i 100 millioner-klassen.

– Den så jeg ikke komme. Det var et sjokk. Jeg var helt sikker på at Borgarting lagmannsrett, i likhet med tingretten, ville komme med en krystallklar dom i favør Petter Olsen, sier momsekspert Eivind Bryne til avisen.

Her er innkjøringen til Petter Olsens eiendom på Gjettum.

Her er innkjøringen til Petter Olsens eiendom på Gjettum.

Foto: NILS H. HARNES

Stor Munch-samling

Olsen eier til sammen 38 bilder laget av Edvard Munch, hvorav 20 er oljemalerier, ifølge Wikipedia. Han eide den ene av de fire originale utgavene av Edvard Munchs Skrik (1893), i pastell. Bildet ble solgt hos auksjonshuset Sotheby´s for rekordsummen 120 millioner dollar i 2012. Hans far, Thomas Olsen fra Gjettum, sikret seg maleriet før 2. verdenskrig.

Petter Olsen har tidligere vært involvert i en juridisk feide med broren Fred Olsen vedrørende farens Munch-samling. Petter Olsen vant saken på alle punkter.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.