Skip to main content

- Krisepakker ikke nok for Varner

Varner kutterkostnader og forhandler om husleier for å spare lokale butikker etter flere konkurser.

Varner kutterkostnader og forhandler om husleier for å spare lokale butikker etter flere konkurser. 

FOTO: NINA ABRAHAMSEN

Flere av Varners kleskjeder har gått konkurs i Europa. Nå bakes Wow-kjeden inn i Cubus.

Asker-baserte Varner er en av aktørene som er blitt aller hardest rammet innen norsk handel. Nå putter selskapet barne- og ungdomskjeden Wow inn i Cubus og tar en mengde grep for å kutte kostnader, melder DN i dag, fredag:

  • Varner vil kutte kostnader blant annet ved hovedkontoret på Billingstad. Her har de permittert ansatte og det blir gitt tilbud om sluttpakker.
  • I dag har Wow rundt 26 butikker i Norge. Målgruppen er ungdomssegmentet som ligger like under BikBok i alder. Nå planlegges Wow å bestå som egen merkevare i Cubus. Det er uavklart hva som skjer med de fysiske butikkene.
  • I Sverige er Varner i gang med forhandlinger med fagforeningene om mulig nedleggelse av et ukjent antall butikker.
Wow legges ned som selvstendige butikker og blir bakt inn i Cubus.

Wow legges ned som selvstendige butikker og blir bakt inn i Cubus. 

FOTO: NINA ABRAHAMSEN

En kamp

Med en rekke konkurser i Europa og i overkant 6.000 permitterte ansatte i Norden, gjør selskapets eiere alt de kan for å få ned husleier og kutte utgifter for å sørge for at flest mulig lokale butikker klarer seg gjennom krisen, ifølge kommunikasjonssjef i Varner Julie Bragli Eckhardt. 

 – Er det fare for at de eksisterende butikkene Varner har i Asker og Bærum vil stenge i nær fremtid?

– Vi gjør fortløpende vurderinger av alle butikkene våre, og det er flere forhold som spiller inn, blant annet forhandlingene med utleierne.

– Hva gjør dere for å unngå konkurser lokalt?

– Vi gjør det vi kan for å øke omsetningen i butikkene våre igjen, samtidig som vi kutter kostnader der det er mulig. Støtteordninger fra offentlige myndigheter gir ikke den effekt vi hadde håpet på, sier Eckhardt. 

Olav Thon-gruppen har mange Varner-kjeder som leietagere. På spørsmål om de vil hjelpe Varner med lave husleier, svarer visekonsernsjef Ole Hallerud at han ikke kommenterer individuelle avtaler. 

– Vi har laget en støtteordning, men uttaler oss ikke om kundeforhold eller avtaler, sier visekonsernsjef Ole Hallerud til Budstikka. 

Dressmann over ende

Nylig ble 32 Dressmann-butikker i Østerrike lagt ned, hvorav 27 er Dressmann og fire er Dressmann XL, ifølge E24

Til sammen berøres 165 Dressmann-ansatte i Østerrike, et av landene som ble hardest rammet av koronakrisen.

Brødrene Petter, Marius (nærmest) og Joakim Varner fra Nesøya står bak kleskjeden Varner. Her er fra innvielsen av det nye bygget i Nesøyveien 4.

Brødrene Petter, Marius (nærmest) og Joakim Varner fra Nesøya står bak kleskjeden Varner. Her er fra innvielsen av det nye bygget i Nesøyveien 4. 

Foto: KNUT BJERKE

– Dette er selvsagt trist for de ansatte og kundene, sier Varners økonomidirektør, Øyvind Bustnes i en melding til E24 og fortsetter:

– I en allerede svekket posisjon i Østerrike, knyttet til tøff konkurranse i motebransjen, har koronaviruset negativt påvirket omsetningen på en dramatisk måte. Dette har ført til beslutningen om å oppløse Dressmanns virksomhet i Østerrike.

BikBok og Cubus

Det er Petter, Joakim og Marius Varner fra Nesøya med barn som eier klesgiganten Varner. De måtte se betydelig fall i åtte av kleskjedene de eier i 2019. Da falt salget med så mye som 332 millioner ifølge DN.no. 

– Markedssituasjonen er uforutsigbar og mye er annerledes. Den alvorlige situasjonen krever at vi foretar kostnadskutt, også på hovedkontoret. For å se om vi kan unngå en enda mer alvorlig situasjon til høsten, ser vi nå på en løsning basert på en kombinasjon av videre permitteringer og frivillige sluttavtaler, opplyser pressekontakt Julie Bragli Eckhardt til DN.

Det er ventet at hele bransjen blir sittende igjen med utdaterte varelagre når store deler av årets vårkolleksjon ble liggende usolgt.

BikBok ble også slått konkurs i fjor sommer. På det meste hadde BikBok 14 butikker i landet, men hadde bare syv igjen da de stengte. Kleskjeden Cubus gikk konkurs i Polen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.