Skip to main content

Krever 25 millioner i erstatning fra ABBL – denne uken møtes partene i retten

– Denne saken løser seg sannsynlig vis ikke av annet enn en dom, tror ABBL-sjef Erling Rein. Her foran det omstridte boligprosjektet i Kirkeveien 71 på Haslum.

Foto: KARL BRAANAAS

Asker og Bærum Boligbyggelag (ABBL) må i retten og forsvare seg mot et erstatningskrav på 25 millioner kroner for påstått uprofesjonell oppfølging av omstridt boligprosjekt på Haslum.

Ti år er gått siden ABBL kjøpte seg inn med 24 prosent av utbyggingsselskapet Kirkeveien 71 Haslum AS (K71H). Resten av selskapet var eid av eiendomsutvikleren Ove M. Grønbech i Oslo Holding AS.

Partene var fulle av forventninger til hva de kunne få ut av prosjektet med å konvertere det tidligere kontorbygget til 125 leiligheter. Men samarbeidet endte med økonomisk knall og fall – etterfulgt av bunker med advokatskriv, søksmål, konfliktfylte meglingsmøter og flere turer inn og ut av rettssaler.

– Denne saken har krevd mye ressurser, det er gått veldig lang tid, erkjenner ABBL-sjef Erling Rein overfor Budstikka. Mandag må han møte i Asker og Bærum tingrett igjen – etter å ha blitt saksøkt av Grønbech for brudd på det såkalte profesjonsansvaret. Det innebærer at ABBL risikerer å bli erstatningsansvarlig som følge av påståtte feil og forsømmelser i utøvelsen som prosjektleder for Kirkeveien 71.

Tre krav

Saken mellom ABBL og K71H vil pågå i tingretten hele denne uken, etter at et meglingsmøte i høst endte resultatløst. Grønbech krever til sammen nærmere 25 millioner kroner i erstatning fra ABBL. Prosessfullmektig, advokat Aslak Førde i Advokatfirmaet Hjort, baserer sitt sluttinnlegg på tre spesifikke krav:

  • K71H skal ha blitt påført et tap på 7,9 millioner fordi ABBL skal ha gått ut med unødvendig konkrete løfter om innflyttingsdato for første byggetrinn, og utbetalt unødige dagmulkter til boligkjøperne som følge av dette.
  • K71H skal ha blitt påført 625.000 kroner i skjønnsmessig rentetap fordi en seksjoneringsbegjæring ble tinglyst for sent.
  • K71H skal ha blitt påført et tap 16,5 millioner som følge av «mangelfull fastlegging og oppfølging av entreprisekontrakten» med entreprenørselskapet RVS.

Advokat Ole Rasmus Asbjørnsen i Advokatfirmaet Haavind argumenterer for at ingen av disse kravene kan føre frem og krever full frifinnelse av ABBL.

Alvorlige anklager

Stevningen mot ABBL skulle egentlig ha vært avgjort i retten høsten 2016, men saken er etter det Budstikka forstår blitt liggende i påvente av et konkret spesifisert kravgrunnlag.

– Denne saken løser seg sannsynlig vis ikke av annet enn en dom, sier Rein. 

Den mest alvorlige konflikten mellom Oslo Holding og ABBL var gjensidige påstander om forsøk på økonomisk tapping av deres felles utbyggerselskap. ABBL beskyldte Grønbech for å ha forsøkt å tappe K71H for 28 millioner etter urettmessig å ha skiftet ut ABBL-sjef Erling Rein som styreleder, for så å innløse lagets aksjer i selskapet. Grønbech på sin side beskyldte ABBL for å ha styrt deres felles salgsinntekter til K71H til en egen intern konto, for så å tappe denne til egen fordel.

Disse sakene ble avklart i et rettsforlik i lagmannsretten våren 2018.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.