Knallåpning på loppesesongen
Dyrekjøpte fabler og veteraner i bransjen møtte ivrige loppeentusiaster. Skolekorpsene satser på millioninntekter denne helgen.
– Jeg har fått tak i golfkøller til datter og årer til kanoen på hytta, smiler Terje Holmann fra Lommedalen fornøyd på vei ut fra skolegården på Løkeberg skole.
– Jeg betalte 400 kroner for veldig mange køller, så jeg håper jeg har gjort et godt kjøp. Nå skal jeg på loppemarkedet på Anna Krefting skole for å kikke litt der, sier han og haster videre.
Startskuddet for årets loppesesong smalt klokken 09 lørdag morgen.
Fire skolekorps inviterer til lopper og lapper denne helgen. For Høvik, Blommenholm og Løkeberg skolekorps betyr det etterlengtet inntekt i kassen med første utsalg på tre år. Parkeringsplassen med 200 biler er smekk full et kvarter etter åpning. De første kundene var på plass en time før åpning.
23. og 24. april:
- Høvik verk skolekorps, Høvik verk skole
- Asker skolekorps, Askerhallen
- Lommedalen skolekorps, Anna Krefting skole
- Høvik, Blommenholm og Løkeberg skolekorps, Løkeberg skole
30. april og 1. mai:
- Hosle og Bekkestua skolekorps, Hosle skole
- Skui og Emma Hjorth skolekorps, Skui skole
- Bondi og Vettre skolekorps, Askerhallen
- Grav, Jar og Lysaker skolekorps, Jar skole
- Levre Skoles musikkorps, Hauger ungdomsskole
- Smågardistenes, Stabekk skole
- Haslum skoles jentekorps, Haslum skole (NB: Kun lørdagen)
- Arnestad skolekorps, Vollenhallen.
7. og 8. mai:
- Eikeli og Eiksmarka skolekorps, Eiksmarka skole
- Heggedal og Blakstad skolekorps
- Fornebu og Snarøya skolekorps, Hundsund ungdomsskole
- Bryn skoles musikkorps, Bryn skole
21. og 22. mai:
- Borgen skolekorps, Borgen ungdomsskole
- Rykkinn og Gullhaug skolekorps, Rykkinn skole (avd. Berger)
– Vi har hatt ni fulle garasjer med sorterte lopper. Vi startet å plassere ut alle produktene i går, det er enorme mengder som er pakket ut av pappesker. Vi kommer til å fylle på med varer utover helgen, det er fortsatt esker vi ikke aner hva inneholder, sier loppeleder Frode Seim.
Dyre skatter
Etter en time har tusenlappene allerede strømmet på. En barytonsaksofon av østeuropeisk merke fikk ny eier for 3.000 kroner. I finloppeavdelingen har de hatt kyndig hjelp til å prissette de produktene som trolig har litt høyere verdi. Porselen, krystall, kunst og bilder er blant det som er mest inntektsbringende.
I avdelingen for bøker, film og musikk ligger det en antatt godbit: «Æsops fabler» med illustrasjoner av Albert Jærn. Utsalgsprisen er 2.000 kroner.
– Boken er fra 1941 og inneholder fantastiske illustrasjoner. Den er vanskelig å prissette, men vi fant et lignende eksemplar på en amerikansk nettside. Der ligger en ute for 250 dollar, så vi prøver å få en del for den, sier Katusha Otter Nilsen.
En skeptisk kunde kommer med en referanse fra et nettsted der boken visstnok er til salgs for 75 kroner. Det blir en liten utveksling om kildekritikk, referansegrunnlag og bøkers tilstand.
Hva boken egentlig er verdt er i skrivende stund ikke klart. Men en Th. Kittelsen-bok fra 1915 kan bli din for 500 kroner.
– Ja, de gode bøkene koster, hvis ikke kan vi heller legge de ut på nettet. Jeg unner selvfølgelig alle å komme over skatter, men vi unner også god inntjening for musikerne våre, smiler Nilsen.
Veteraner på lopper
Bak bordene i finloppeavdelingen står en troika med nærmere hundre års erfaring. Ingen av dem har lenger barn i korpset, men de holder fortsatt fortet bak krystallen.
– Jeg var med å starte det første loppemarkedet her på begynnelsen av 1980-tallet, sier Laila Valdal.
– Da var vi tre par som arrangerte det, jeg mener å huske at vi fikk inn rundt 40.000 kroner. Siden da har vi arrangert loppemarked på Blommenholm, Høvik, Ramstad og Sandvika, sier Valdal.
Sølvi Myrhaug var med for første gang i 1984. Selv om det er lenge siden barna til de tre damene sluttet i korpset, ønsker de likevel å bidra.
– Dette er jo så trivelig. Korpset har også gitt barna mine så mye, så jeg synes det er fint å kunne gi litt tilbake, sier Myrhaug.
Loppeleder Frode Seim er strålende fornøyd med innsatsen til veteranene og alle de 160 frivillige som stiller opp under årets loppemarked. Inntektene har doblet seg siden han var med første gang i 2008.
– I år håper vi å lande på mellom 500.000 og 600.000 kroner, sier han.
God stemning i Asker
– Målet er en halv million, sier styreleder Hanne Rennemo i Asker skolekorps.
I Askerhallen var det jevnt sig hele lørdag formiddag.
– Her er det blide og fornøyde folk, det er litt roligere stemning enn tidligere, sier hun.
Loppemarkedet i Askerhallen er tilbake etter to år.
– Vi har hatt hele uken på å forberede oss, så vi har et ryddig loppemarked ettersom vi har hatt god tid på å sortere. Vi fortsetter å legge ut nye varer både i ettermiddag og søndag. Da holder vi åpent fra klokken 11 til 16, sier Rennemo.