Skip to main content

Feil i skattemelding for over hundre pensjonister i Bærum

Over hundre pensjonister har fått feil i skattemeldingen sin.

Over hundre pensjonister har fått feil i skattemeldingen sin. 

Da pensjonist Grete Bentseng (68) fra Nesbru i Bærum fikk tilsendt skattemeldingen i år, ble hun overrasket over utregningen. Hun skyldte 8.000 kroner i skatt.

– ­Jeg forsto ikke hvordan det kunne bli en så stor baksmell med min lille pensjonsinntekt, sier den tidligere sosialrådgiveren.

Hun begynte å jobbe for Bærum kommune tilbake i 1998.

Bentseng er medlem i Bærum Kommunale pensjonskasse (BKP), og tok selv kontakt med pensjonskassen for å få svar på bakgrunnen for det høye skattekravet.

Feil rapport

Der ble hun sendt videre til Storebrand pensjonstjenester, en underleverandør for pensjonskassen, som har ansvaret for å sende inn A-meldingen.

Presseansvarlig Synnøve Hjelle Halkjelsvik i Storebrand pensjonstjenester bekrefter at de har mottatt klager fra to medlemmer. De har avdekket feil i A-meldingen som er sendt for 102 pensjonister i Bærum kommunale pensjonskasse.

– Pensjonen har blitt rapportert som lønnsart alderspensjon, i stedet for AFP som kan generere andre typer fradrag, forklarer Halkjelsvik.

Hun påpeker at alle pensjonsutbetalingene er beregnet i henhold til gjeldende regelverk. Pensjonistene dette gjelder, vil bli kontaktet av Storebrand. De samarbeider nå med skatteetaten for å finne ut hva feilen kan ha ført til.

– ­Vi er i tett dialog med skatteetaten for å få detaljer, og om hvordan vi skal håndtere saken videre, sier Halkjelsvik.

Grete Bentseng oppdaget feil i skattemeldingen, som trolig kunne ha kostet henne mye penger.
Grete Bentseng oppdaget feil i skattemeldingen, som trolig kunne ha kostet henne mye penger.
Foto: PRIVAT

Visste ikke

Daglig leder i Bærum Kommunale Pensjonskasse, Jørn Jevne, sier han ikke var klar over problemet før Budstikka tok kontakt. Han er glad for at feilen har blitt avdekket, og sier de skal gjøre alt som trengs for å ordne opp.

–­ Vi hadde ikke mottatt noe informasjon om dette før dere tok kontakt. Vi satte da i gang undersøkelser, og fant etterhvert ut at pensjonen hadde blitt registrert under feil post i skattemeldingen for noen av våre medlemmer, forteller Jevne.

Ifølge Jevne er var det en menneskelig svikt som har ført til at inntektene ble registrert feil i rapporteringen til skatteetaten.

Den skal imidlertid ikke hatt noe å si for skatteberegningen, mener Jevne. Han tar forbehold for at han hverken er ekspert på skattefeltet eller vet noe om de individuelle sakene.

– ­Jeg er ikke skatteekspert, men ut fra det jeg har fått vite har det ikke hatt noe å si økonomisk for de det gjelder, tror Jevne.

Han legger til at de jobber videre med saken og sørger for at alt blir riktig for dem det gjelder.

Bærum Kommunale Pensjonskasse sier de la ned mye arbeid i å rette opp i feilen, som de presiserer ligger hos Storebrand.

– Vi satte i gang et stort arbeid med å undersøke omfanget etter at vi oppdaget de første tilfellene, og har presset frem videre undersøkelser hos Storebrand som er ansvarlig for dette systemet, forteller daglig leder Jørn Jevne i BKP.

Han legger til at de er en liten organisasjon med begrenset kapasitet til å finne alle fakta i sakene, og at bakgrunnen for deres konklusjon om at det ikke ville ha noen praktisk betydning, ble formidlet til Budstikka i en tidlig fase av undersøkelsene.

– Etterhvert som vi oppdaget feilene i systemet til Storebrand, ba vi om at de skulle gå i videre dialog med skattemyndighetene for å finne ut hva det betyr for hver enkelt person, sier Jevne.

Er uforstående

Pensjonist Grete Bentseng stiller seg uforstående til at feilen ikke ville ha noen økonomiske konsekvenser for henne.

– ­I dag fikk jeg melding om at skatteoppgjøret mitt er ferdig og jeg har ikke gjort andre endringer, men får tilbake nesten 3.000 kroner. Det tilsvarer jo nesten 11.000 i forskjell, påpeker Bentsen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.