Skip to main content

Brynestad satser stort på solvarme

Atle Brynestad er i gang med et nytt prosjekt, denne gangen på Jevnaker.

Atle Brynestad er i gang med et nytt prosjekt, denne gangen på Jevnaker.

Foto: Karl Braanaas

Atle Brynestad har etablert en fabrikk som skal produsere solfangere.

Nesøya-mannen har dratt i gang virksomheten på Jevnaker, via selskapet Inaventa Solar på Slependen. 150 millioner kroner skal være brukt på prosjektet, 70 millioner av dem er Brynestads egne penger via Slependen-selskapet 3 Norske.

– Vi vil bidra til produksjon av varme rett fra solen uten å gå veien om strøm, forklarer investor Brynestad til Finansavisen.

Professor-samarbeid

Han samarbeider med fysikkprofessor John Rekstad (78). Ifølge avisen kobles ikke solfangerne til strømnettet, men leverer vannbåren varme til bygg, landbruk og bedrifter ved hjelp av varmevekslere.

Fabrikken ligger i en driftsbygning på et gårdsbruk Brynestad eier.

– Jeg bor i Asker, men jeg er her mye, sier han til avisen.

Brynestad forteller at han selv kjøpte sin egen solfanger for 15 år siden. Nå rekrutterer selskapet 10 ansatte til salg og prosjektering. 

Målet er 30 ansatte i første omgang.

– Det er riktig å beskrive dette som et pilotanlegg. Samtidig er det et anlegg som kan produsere 2.000 kvadratmeter med solfangere hver dag for kommersielt slag, påpeker Brynestad.

Solfangeren skal fungere også under ikke-optimale solforhold.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.