Betalte 50 millioner kroner for Øverland gård
Reidar Braathen (87) la på 50 millioner kroner på bordet for å sikre seg Øverland gård.
Kjøpesummen er for første gang blitt offentlig i forbindelse med politikernes behandling av konsesjonssøknaden. Det var i januar i år det ble kjent at den kjente eiendommen var solgt fra Norges Vel til Braathen.
Norges Vel mottok eiendommen som testamentarisk gave da Peter Øverland gikk bort i 1942.
– Jeg håper og tror at gården i sin helhet vil bli et samlingssted for hele familien, og at vi kan bygge videre på det fundamentet som Peter Øverland og Norges Vel har skapt gjennom mange år, sa Braathen til Budstikka i januar.
Eiendommen er på drøyt 2.000 dekar og inkluderer både skog og dyrket mark. Gården skal ha blitt ryddet i yngre jernalder.
- «Selskapslokale» og «Fruktlageret» gir rundt 800.000 kroner eks. mva. pr. år, og benyttes som selskapslokale / cateringvirksomhet med tilhørende kjøkken i «Fruktlageret».
- «Verksted», «Sagbruk», «Maskinhall» og deler av «Hauglåven» benyttes av Akershus fylkeskommune (Stabekk VGS – naturbruk) til undervisning, og dette samarbeidet gir inntekter på rundt 600.000 kroner eks. mva. pr. år.
- «Løsdriftsfjøs / korntørke» benyttes delvis (underetasjen) til næringsmiddelproduksjon av Rawsome AS, som produserer økologiske melkeprodukter etc. Leieinntektene er på rundt 350.000 kroner eks. mva. pr. år.
- «Stabburet» disponeres av Andelslandbruket og Steinerskolene for bl.a. undervisning, i tillegg til avsatte utearealer.
- Totalt gir gården rundt 2 millioner kroner eks. mva. per år i leieinntekter.
Enstemmig vedtatt
Onsdag ble konsesjonssøknaden behandlet av formannskapet i Bærum.
– Overdragelsen er til en høyere pris enn hva som er vanlig i slike saker, påpekte Dag Egil Strømme (H) under behandlingen.
– Det var nok noen av oss som stusset på at det var en kar på 87 år som påtok seg alle forpliktelsene, men det er klart at man ønsker å se det i sammenheng med naboeiendommen og den yngre generasjonen. Vi tror at dette kan bli en veldig dyktig og god eier, sa Strømme.
Braathen ble enstemmig tildelt konsesjon på gården.
«Jeg har hele livet vært opptatt av økologi og vegetarisme og har søkt tilbake til gårdslivet ved enhver mulighet», skriver Braathen i konsesjonssøknaden.
- Bo- og driveplikt oppfylles. Boplikten gjøres personlig.
- Arboretet må settes i en forsvarlig stand og følges opp gjennom en skjøtselsplan godkjent av kommunen, eller alternativt avvikles og ryddes slik at risiko for spredning av fremmedarter elimineres – begge alternativer etter fagkyndig konsultasjon og instruksjon av arborist og / eller naturforvalterkompetanse.
- Da den eldre bygningsmassen er av en regional/nasjonal kulturhistorisk verdi og er SEFRAK registrert, forutsettes det at vedlikehold gjøres etter antikvariske prinsipper for å ivareta bygningsmassens høye kulturhistoriske verdi, og at tiltak innrettes i tråd med gjeldende reguleringsplan. Er man i tvil, skal Kulturvernkontoret i Bærum kontaktes før man igangsetter tiltak.
Braathen er tidligere eier av OSO Hotwater AS, en industribedrift som produserer varmtvannstanker. Braathen står oppført med en personlig formue på 242 millioner kroner.