– Jeg trener så mye med hundene mine at bare tørrfôr ville blitt for lite, sier hundekjører Nina Skramstad, mens en av hennes trekkhunder hopper så ivrig rundt henne at han knapt har tid til å smake på den frosne hundepølsa matmor rekker fram.

– Derfor fôrer jeg med vom og andre kjøttråvarer i tillegg.

Skramstad er aktuell med boka «På tur med hund» der hun blant annet tar for seg fôring.

Etter å ha gjennomført en rekke langdistanseløp, nå nylig de tusen kilometerne i Finnmarksløpet, har hennes hunder vært gjennom både flere mil og flere kalorier enn de fleste.

– Jeg ville aldri kjøpt fôr til hundene mine i en vanlig matforretning. De rimelige fôrtypene er ikke beregnet på hunder med et aktivt liv med turer og trening.

– Som uerfaren hundeeier er det ikke lett å vite hvilket fôr du skal velge, og du vil sannsynligvis få ulike svar etter hvem du spør, påpeker hun.

Som menneskemat

Førsteamanuensis ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap på Universitetet for miljø og biovitenskap, Øystein Ahlstrøm, mener det i prinsippet er lett å fôre en hund riktig.

– Tenk på hvordan du selv får i deg det du trenger. Du spiser noe fett, noe proteiner og så videre. De fleste hunder i verden fôres på det som måtte være til overs av matrester, og klarer seg greit på det, påpeker han.

– Det er selvfølgelig ikke helt likegyldig hva du fôrer hunden med, og noen av de rimelige merkene har dårlig kvalitet. De fleste er veldig glad i hundene sine og betaler hva det skal være for å få bra fôr.

– Men det er ikke nødvendigvis slik at det dyreste er det beste. I likhet med mange andre produkttyper betaler du også litt for merket. Ofte kommer fôr som ligger i et mellomsjikt på pris bra ut i tester, forteller han.

Naturlig trendmat

Akkurat som for menneskemat finnes det trender for hva hunden bør fôres med.

– I det siste har det for eksempel blitt populært å fôre hunden kun med naturlige råvarer. Begrunnelsen er at en kjøtteter som hunden kun skal spise kjøtt. Tørrfôr inneholder jo også mye korn.

– Men jeg ser kun på næringsinnholdet, og skiller ikke mellom om for eksempel proteinet kommer fra animalske eller vegetabilske kilder, sier Ahlstrøm.

Se på pelsen

Det finnes få uavhengige studier av hvilket fôr som er best, da de fleste forsøkene gjøres av fôrindustrien selv. Ahlstrøm anbefaler å prøve seg fram for å finne det rette alternativet.

– Du ser det som oftest fort på pelsen om hunden ikke får i seg det den trenger. Allergier, hudproblemer og lignende er andre faktorer man må ta hensyn til.Når du får anbefalt et fôr, det være seg hos dyrlegen, hundebutikken eller oppdretteren, spør hvorfor akkurat det fôret er bra, råder han.

Han forteller at det i det siste har kommet rasespesifikt fôr laget for å bøte på de helseproblemene de enkelte rasene har lett for å få, noe som har vist seg å virke bra.

Problemer med overfôring

En annen viktig faktor er å ikke la hundens matlyst styre inntaket. I likhet med fôringen av oss selv, er det største problemet at vi fôrer hunden for mye.

– Overvekt reduserer hundens levetid. Det bør du ta med i betraktningen når du gir litt ekstra til hunden mens du selv spiser middag.