Ukens rett hører definitivt til om våren, og den er like enkel å sette vin til som å tilberede. Retten er mager, med den grønne aspargesens karakteristiske aroma. Øyvinds versjon får følge av kaldrøykt ørret og en klatt rømme tilsmakt urter.

Gode kvaliteter

Til dette er det mest naturlig å drikke en ung tørr hvitvin eller et friskt lyst øl med lite humle. Mitt valg er en ung vin laget av druen Silvaner i det franske vindistriktet Franken.

Med relativt få viner på Vinmonopolet, er ikke Franken blant de mest kjente vindistriktene her til lands. Men det er verdt et nærmere bekjentskap! Franken er det eneste vindistriktet i verden der druen Silvaner er plantet i de aller beste vinmarkene, og resultatet viser med all tydelighet at Silvaner er en drue med gode kvaliteter – hvis den tas på alvor.

Silvaner har generelt sett lavere syrenivåer enn Riesling, og vinene har et distinkt grønt preg i aromabildet som harmonerer godt med grønn asparges.

Les flere mat- og vinsaker.

Deilig vårlig

Ukens anbefaling er produsert på den 13 hektar store vingården Weingut Rudolf May som ble etablert så sent som i 1999. May Kalkmineral Silvaner Kabinett Trocken 2012 (varenr. 5249801, kr 159,90, bestillingsutvalg) kommer som navnet indikerer fra vinstokker plantet i kalkholdig jordsmonn.

Vinstokkene er omtrent 30 år gamle, og de lave avlingene gir en vin med god konsentrasjon. Vinen har unge, grønne aromaer som passer retten godt. I munnen er den lett, men med nok konsentrasjon til å takle den røykte ørreten og dressingen uten å dominere. Kombinasjonen er lett, frisk og deilig vårlig.