SE OGSÅ: Mattipset: Vi som bygger landet

Franciacorta ligger i distriktet Lombardia, nord i Italia, og har spesialisert seg på produksjon av musserende viner. Druene som brukes, er Chardonnay, Pinot Nero og Pinot Bianco.

Musserende vin laget etter champagnemetoden er et relativt nytt fenomen i området. Appellasjonen DOC Franciacorta så dagens lys så sent som i 1966. Etter 30 år med jevn stigning i kvaliteten ble appellasjonen i 1996 forfremmet til øverste klasse i det italienske vinhierarkiet DOCG – med en beskjeden produksjon på 2,9 millioner flasker.

Vi kan trygt si at utviklingen ikke stoppet med dette. I dag har de vel 100 produsentene i regionen mer enn doblet produksjonen av de ettertraktede musserende vinene. Chardonnay er den desidert mest plantede druen, og produksjonsreglene er strenge og ganske like de reglene som gjelder for Champagne.

Karakter og kvalitet

Franciacorta har et stabilt temperert klima, der innsjøen Iseo virker tempererende på kjølige luftstrømmer fra Alpene i nord. Produsenten Barone Pizzini, som er blant veteranene i regionen, feiret nylig 140 års jubileum som produsent. Druene fra Barone Pizzini fremstilles økologisk, og de fremstår som karakterfulle og av høy kvalitet.

Barone Pizzini Franciacorta Brut (varenr. 9213401, kr 199,90, bestillingsutvalg) har middels dyp gulfarge som viser begynnende utvikling. Vinen har restsødme på cirka 7 gram per liter og fremstår som syrlig og tørr. Den har behagelig mousse, flott konsentrasjon med god balanse og tydelig preg av lagring på bunnfall. Den er laget av hovedsakelig av Chardonnay med en liten andel Pinot Noir i blenden. Vinens komplekse aroma og smak harmonerer veldig fint med retten. Spesielt godt matcher vinen byggens milde smak, den aromatiske soppen og de salte elementene representert ved skinke og ost.