LES OGSÅ: Mattipset: Eplekjekk pannekake

Den lille og idylliske fristaden Rust ligger ved bredden av innsjøen Neusiedlersee, ikke langt fra den ungarske grensen.

Vinmarkenes nærhet til denne meget grunne innsjøen gir magiske forutsetninger for muggsoppen Botrytis Cinera. Når muggsoppen angriper druene, får vi det som kalles «edel råte». Mosten i druene konsentreres, slik at en søt og intens vin kan fremstilles.

Produsenten Heidi Schröck er en høyt respektert vinpersonlighet i Rust som lager viner av meget høy klasse. Hun har styrt den 10 hektar store familieeiendommen med stor suksess siden 1983, og ble kåret til årets vinmaker av det ledende østerrikske vinmagasinet Falstaff Magazine i 2003. I tillegg til edelsøte viner lager hun meget gode tørre hvite viner, rosévin og balanserte røde viner.

Til desserten

Schröck Beerenauslese 2010 (varenr. 5838202, kr 259,90, bestillingsutvalg) har flott gyllen farge og høy aromatisk intensitet. Den er fremstilt av 50 prosent Welschriesling og 50 prosent Weissburgunder. 85 prosent av druene er botrytiserte «rosiner», resten er friske druer. Druene gjæres i eikefat, der de også lagres i et års tid før flasketapping. Resultatet blir en vin med 13 prosent alkohol, middels syre og cirka 130 gram restsødme per liter.

Vinen er meget god og passer ukens dessert av epler, pannekakerøre, honning, kanel og kardemomme som hånd i hanske. Vinen har nok sødme til fremdeles å smake søtt sammen med kaken, og syrlighet nok til at kombinasjonen fremstår som frisk. Aromamessig har både vinen og desserten preg av karamell, honning, vanilje og bakte epler. Dette er farlig godt!