(Se alle bildene ved å bla i toppen av artikkelen. Mobilbruker? Se bilde(r) nederst!)

Sicilia er Middelhavets største øy, med over 5 millioner innbyggere. I årtusener har sicilianerne levd under den gigantiske, aktive vulkanen Etna. Og tross hyppige utbrudd er det en blomstrende aktivitet i fjellsidene rundt Etnas tre kratre.

LES OGSÅ: Snacks fra skogbunnen (mattipset)

Stortrives

Vindistriktet Etna DOC ligger nord på øya, i en høyde på 450 til 1100 meter over havet. Vinmarkene danner en trekvart sirkel på sør-, øst- og nordsiden av vulkanen. Her er det et skrint, vulkansk jordsmonn. Temperatur og andre dyrkingsforhold varierer etter hvor høyt vinmarkene ligger, og ut fra markenes geografiske orientering i forhold til solen.

I Etna DOC dyrkes både røde og hvite viner. Etter mitt syn er de røde vinene herfra de mest interessante, ikke minst de som er laget av Nerello Mascalese. Denne druen dyrkes nesten ingen andre steder, men ser ut til å stortrives i Etnas vulkanske jordsmonn. Hvis avlingene holdes nede, kan Nerello Mascalese levere karakterfull og elegant vin med finesse, fokus og mineralitet.

Elegant duft

En av de gode vinene som er fremstilt nettopp av denne druen, er Setteporte Etna Rosso 2012 (varenr. 9864301, kr 199,90, bestillingsutvalg). Vinen har en ganske lys, Pinot Noir-lignende farge. Duften er den elegant, kompleks og stilig, med en aroma av syrlige og solmodne røde bær, avdempet anis, høstskog og urter. I munnen er vinen middels fyldig med god friskhet og flott fruktighet som rammes inn av behagelige tanniner og en saltaktig mineralitet. Vinen er drikkeklar og passer utrolig godt sammen med den kjøttfulle soppen, fettet i baconet og den aromatiske timianen.