LES OGSÅ: Ukens mattips: Denne retten slår an(d)!

Saftig, confitert andelår med sprø crust – servert med bønner kokt med kraft, søte rotgrønnsaker og tomat – kan passe både med fyldige, tørre hvitviner og saftige, røde viner med god fylde og moderate tanniner.

Lave avlinger

Jeg har valgt en rødvin fra Côtes du Rhône til ukens rett. Côtes du Rhône er en stor appellasjon (= lovregulert vinområde) som produserer rundt 400 millioner flasker vin i året og dekker det meste av vinområdet Rhône. Mesteparten av produksjonen foregår i den sørlige delen av området.

Druen Grenache, som er plantet på cirka 65 prosent av arealet, blandes vanligvis med Syrah, Carignan og Mourvedre – pluss en rekke andre druer. Det som gjør kvaliteten på vinene herfra så god, utover den spennende miksen av druer, er de lave avlingene. Den lokale vinlovens krav til maksimum avling er satt til bare 52 hektoliter per hektar.

Ukens vin er produsert i samsvar med biodynamiske prinsipper og sertifisert hos det ledende sertifiseringsorganet for biodynamisk landbruk, Demeter.

Ukas anbefaling

Den historiske eiendommen Mas de Liban er eid av familien Thibon, som har drevet med vin i Liban siden 1670. Khayyâm 2012 (varenr. 5117801, kr 179,90, bestillingsutvalg) er laget som en hyllest til den persiske poeten og matematikeren Omar Khayyâm som skrev hundrevis av tekster om vin (og kvinner) på 1100-tallet. Den er laget av 75 prosent Grenache, 15 prosent Syrah og 10 prosent Mourvedre som er modnet delvis i tank og delvis i store gamle eikefat.

Vinen har innsmigrende aroma og smak av sødmefull, moden frukt og krydderurter. Dette støttes opp av balansert syre, bløte tanniner og god konsentrasjon. Vinen og maten fremhever hverandre på en fin måte. Du kan med fordel servere denne vinen litt avkjølt – ved 13 til 15 grader – slik at den virker så frisk som mulig. Den er drikkeklar nå, og leverer bøttevis med kvalitet til prisen.