Med grove nudler og kyllingkraft har ukas rett en aroma og et smaksbilde som passer godt sammen med drikker som har et litt utviklet preg. Rettens proteininnhold og fettstruktur tilsier at både hvitvin, øl og en lett rødvin uten mye tannin kan gå bra. For meg var det naturlig å tenke hvitvin heller enn øl, fordi retten inneholder chili som ikke nødvendigvis er supert sammen med bitter humle. Mitt valg falt derfor på en hvitvin fra det klassiske franske distriktet Loire, laget av druen Chenin Blanc.

Vin i generasjoner

Chenin Blanc hører historisk hjemme i de sentrale delene av Loiredalen i Frankrike. Men druen blir stadig mer populær og kan vise til meget gode resultater i Sør-Afrika. Hvitvinene varierer i stil, pris og kvalitet fra enkle, tørre og halvtørre viner via strukturerte, lagringsdyktige hvitviner til edelsøte dessertviner av super kvalitet.

Ukas vin kommer fra Vouvray, som er områdets største appellasjon for Chenin Blanc. Familien Pinon har dyrket vin i flere generasjoner i området, og råder i dag over 23 hektar med vinmarker der jordsmonnet hovedsakelig består av den vulkanske kalken tufa.

Mye for pengene

Pinon Dom. de la Poultière Tuffo Vovray 2012 (varenr. 1423901, kr 149,90, bestillingsutvalg) er utpreget aromatisk med sødmefull duft av gule epler, ferskener, sitrus, eksotiske krydder, estragon og honning. I munnen har den et søtt anslag som raskt strammes opp av druens karakteristiske syrestruktur. Vinen er lett, men har likevel flott frukt og middels lengde. Den passer rettens eksotiske krydder perfekt. Snevet av sødme harmonerer fint med suppas rike buljong og lett spicy preg.

Her får du mye god vin for pengene. Kombinasjonen av mat og drikke beviser dessuten at den smaksmessige helheten er større enn summen av delene.

SE OGSÅ: Ukens mattips: Nudelig suppe