Ukas rett er som skapt for en frisk, tørr hvitvin med eksotisk aromabilde. Siden retten inneholder ingefær, chili og soya, kunne det vært fristende å velge en Riesling med litt restsødme, men det er egentlig ikke nødvendig her.

Krydderne bidrar nemlig mest med aroma i retten, og ikke med sterk smak.

Oppfyller drømmene

Av samme grunn blir krydderne retningsgivende for vinens aromaprofil. Vi trenger altså en vin som lar seg kombinere med chili, ingefær og soya – i tillegg til brunet smør. Da ønsker jeg meg en vin med diskret eikepreg, frisk syre, lett fedme og god lengde, samt duft av frisk, eksotisk frukt.

Vinen som oppfyller drømmene våre denne uka, finner vi i Bordeaux. Vindistriktet er et av verdens ypperste. Mesteparten av produksjonen her er røde viner – fra de helt enkle til de aller mest prestisjetunge i verden. I Bordeaux lages også Sauternes, den mest myteomspunne av alle dessertviner.

De tørre, hvite vinene herfra blir derimot ofte oversett. Dette på tross av at noen av dem hører soleklart hjemme blant verdens mest komplekse og lagringsdyktige hvitviner.

LES MER: Ukens mattips: Lyst på lysing

Smelter fint sammen

Det beste området for tørre hvite viner er Pessac-Leognan, like sør for Bordeaux by. Pessac-Leognan ble skilt ut som eget område fra det større området Graves i 1987, og her finnes de fleste av de klassifiserte slottene fra det tidligere Graves. Vinmarkene er beplantet med druene Sauvignon Blanc og Semillon. Vinene er vanligvis gjæret og modnet på små eikefat.

Chateau Carbonnieux ble etablert av benediktinermunker allerede på 1200-tallet, og har siden 1956 vært i familien Perrins eie. Ch. Carbonnieux 2009 (varenr. 471901, kr 399,90, bestillingsutvalg) har blek gul farge med noen grønne toner og er utpreget aromatisk. Aromabildet kombinerer Sauvignon Blancs friske preg av stikkelsbær og sitrus, og Semillons mer gule, voksaktige frukt. Diskrete kryddertoner fra eik kompletterer dette perfekt, slik at vinen smelter fint sammen med rettens dufter.

I munnen har vinen akkurat nok fylde og fedme til å harmonere godt med den saftige, hvite fisken og de sprø, sødmefulle, friske bønnene – uten å dominere smaksbildet. Vinens avdempede karakter av brent eik og lett fedme er nydelig til det salte, lett brente soyasmøret.