LES OGSÅ: Ukens vintips: Loire leverer varene

Ramen noodlesoup – som er billig og smakfullt – har lenge vært mange kokkers favorittmåltid. Perfekt fôr for matleie, blakke kokker på en frikveld! Nå har norske kokker også latt seg inspirere til å lage egne utgaver av den eksotiske maten. Det betyr at «ramen» (= nudler) dukker opp i salater og supper, ofte kombinert med både norske råvarer og asiatiske smaker.

Kraft og nudler

Tradisjonelt serveres ramen i en klar buljong med gode grønnsaker, og som regel med stekt eller kokt kjøtt i en eller annen variant. Ramen både er og høres eksotisk ut, men faktisk har denne i utgangspunktet japanske suppen veldig mange likheter med både tradisjonelt norsk og italiensk kjøkken. En norsk kjøttsuppe eller kyllingbuljong blir vips til en fullblods ramen noodelsoup når vi tilsetter hjemmelagde nudler, smaker til med soyasaus og topper den med litt «spice» og et smilende egg.

For å få denne suppa riktig god, må man ta seg tid til å lage sin egen kraft og sine egne nudler. Ikke fall for fristelsen til å bruke buljongterninger, billignudler fra super'n eller spagetti i denne. Da er det bedre å vente med retten til man har anledning til å yte prosjektet rettferdighet.

Trenger litt tid

Kyllinglår er tilgjengelig overalt og best tenkelige utgangspunktet for både kraft og kjøtt til denne nudelsuppen. Kraften som siles av, får salt fra soyasausen og lette, syrlige og friske aromaer fra limeskiver, ingefær, koriander og vårløk. Dette er overraskende gode smaker til grove nudler med rug og hvete. Nudlene kan også lages kun med hvete, men med rug smaker de mer, og litt sunnere kan man vel også si at de er.

Nudeldeigen krever ingen voldsomme teknikker, men den trenger litt tid. Helst bør den lages dagen i forveien, slik at den kan trekke seg sammen til en hard pastadeig i løpet av natten.

Blås støvet av pastamaskinen og rull ut plater på ca. 2 mm. Har du ikke pastamaskin, kan en solid kjevle og litt kraftige overarmer gjøre susen. Etter koking er nudlene holdbare lenge under plast i kjøleskapet, og varmes opp i restesuppen på null komma niks i morgen/dagen etter også.

Ramen noodlesoup

Ingredienser (4 personer)

Grov ramen nudeldeig:

  • 200 g siktet hvetemel
  • 200 g sammalt rug
  • 1 ts natron
  • 300 g vann

Grønnsaker:

  • 1 rød chili
  • 4 blader mangold
  • 4 vårløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 50 g ingefær
  • 1 neve korianderblader

Kylling og kraft:

  • 400 g kyllinglår/-bryst med skinn
  • 8 dl vann
  • 5 ss soyasaus
  • 1 løk
  • 4 fedd hvitløk

Topping:

  • 1 ss sesamfrø
  • 1 klype cayennepulver
  • 4 egg

Framgangsmåte

Ramen nudler: Å lage deigen er den enkle delen. Her skal alt bare blandes og legges i en tett pose uten luft. Deigen virker veldig porøs, men den trekker seg sammen til en fast deig i kjøleskapet over natten. Kjevle ut deigen til den er 2 mm, eller kjør den ut på pastamaskinen til nivå 2. Kjør den deretter gjennom sammen med mel, slik at den ikke kleber seg til en ball.

Kok opp en kjele med vann. Bruk ca. 1 ts salt per liter vann. Kok nudlene i flere omganger. Etter koking i 2-3 minutter løftes de ut av vannet. La dem dampe fra seg i 20 sekunder før du heller olivenolje over. Løft opp nudlene slik at de ikke kleber seg sammen til en ball. Nudlene er nå klare til å varmes i buljongen med kylling og grønnsaker.

Kylling, kraft og grønnsaker: Ta av skinnet på låret eller brystet. Stek skinnet sprøtt i panne, og legg det på papir slik at fettet trekkes ut. Da smaker det bedre, og det blir sprøere og dermed lettere å knuse. Kok kjøttet i vann med grovhakket løk og hvitløk til det er mørt, ca. 40-50 minutter.

Sil kraften over i en ny kjele. I den nye kjelen ligger det skiver av ingefær, chili og hvitløk, finsnittet vårløk, grovhakkede mangoldblader og limeskiver. Smak til buljongen med soyasaus.

Den kokte kyllingen plukkes fra hverandre i biter. Gi alt dette et oppkok, bland inn nudlene, og fordel suppa i fire boller.

Topping: Kok eggene i 7,5 minutt og skrell dem. Del dem på midten og legg dem i suppa med den smilende siden opp. Dryss over det sprø knuste kyllingskinnet, cayenne og sesamfrø.