LES OGSÅ: Klin kokos ananas (mattipset)

Sursøt grillet ananas med koriander, basilikum, lime, chili og kokos trenger en frisk og syrlig dessertvin med tropiske aroma og høy konsentrasjon. Det er best hvis vinen har lav alkohol, fordi retten inneholder sterk chili.

Kaldt klima

Vintyper som passer godt til denne retten, er alkoholsvake, sprudlende viner à la Moscato d'Asti og søte viner laget av Riesling eller Chenin Blanc. Vinene kan godt være litt preget av edelråte, men bør ha en frisk aromatisk profil.

Jeg har valgt en tysk eiswein denne uken. Konsentrasjonen i eiswein oppnås ved at man presser druene når temperaturen er så lav at saften fortsatt er frossen. Det er altså viktig at klimaet er kaldt nok i løpet av november, desember eller januar til at druene fryser skikkelig.

Les flere artikler om mat og vin her!

Det er i dag Canada, Tyskland og Østerrike som er de førende produsentene av denne typen vin. For å lage «ekte» eiswein skal man bruke druer som er frosset mens de fremdeles henger på vinplanten. Det går selvfølgelig an å oppnå lignende resultat ved å plukke drueklaser og putte dem i fryseren, men dette er ikke lov om en ønsker å markedsføre vinen som eiswein.

Eksklusivt parti

Ukens anbefaling er hentet fra det rikholdige utvalget hos kvalitetsvinsprodusenten Markus Molitor, som holder til i den tyske vinregionen Mosel. Her fremstiller Molitor klassiske viner fra druen Riesling, plantet i 15 av regionens aller beste vinmarker.

Wehlener Klosterberg Riesling Eiswein 2007 (varenr. 180802, kr 325, bestillingsutvalg) har lav alkohol, meget høy syre som balanseres av sjenerøse 153 gram restsødme per liter, og en frisk aroma av tropisk frukt som speiler rettens deilige duft. Her får vi perfekt harmoni mellom desserten og vinen!

Vær oppmerksom på at viner av denne typen produseres i meget små kvanta, så det er ikke mange flaskene tilgjengelig. Men skulle ditt lokale pol være utsolgt, så fortvil ikke. Det er i dag 18 ulike isviner tilgjengelig via Vinmonopolet, så det er fullt mulig å finne flere gode matcher til ukens rett. Husk bare på at viner av denne typen skal være litt kostbare! Hvis du støter på en vin i dette segmentet som er billig, er det best å være litt skeptisk.