(Se alle bildene ved å bla i toppen av artikkelen. Mobilbruker? Se bilde(r) nederst!)

Noen ganger skjer det at en oppskrift blir til underveis. Da jeg startet opp med denne hyllesten til verdens beste norske epler, var målet i utgangspunktet å lage myke, luftige, saftige amerikanske pannekaker med deilig varm eplemost oppå, toppet med rennende varm honning og iskald rømme.

LES OGSÅ: Vintipset: Fritt for denne!

Planen hørtes jo god ut. Men under varmebehandlingen av eplene snek ideen om en hybrid seg inn. Hvorfor ikke bare steke eplene hardere, til de får litt karamellisert skorpe, og blande dem inn i den tykke amerikanske pannekakerøren for å steke en fiks ferdig eplepannekake? Det måtte prøves. Og resultatet ble bra nok til å gjentas hver eplehøst framover!

Alle norske epler fungerer i denne oppskriften. De smaker forskjellige alle sammen, men det er bare hyggelig. Det eneste man skal passe på, er at eplene er relativt faste. En fast konsistens gjør at bitene går i oppløsning i munnen – i stedet for i røra før steking.

Magisk samspill

Forskjellen på amerikanske og norske pannekaker er ganske stor. De amerikanske er mindre i omkrets, lubnere, luftigere, søtere og saftigere enn de norske. Selve røren er atskillig tykkere, og inneholder bakepulver, smeltet smør og sukker. Absolutt verdt et forsøk som en avveksling fra standardpannekaka – som også er god.

Samspillet mellom en nystekt kake og et kaldt meieriprodukt – for eksempel varm pannekake og kald rømme – er magisk. Liker du is bedre enn en god rømme, må du gjerne bruke det, men nå er det så mange gode rømmer i salg at en av dem fikk æren av å toppe kaka i dag. Tradisjonelt brukes det en god lønnesirup over amerikanske pannekaker, men noen skjeer lun norsk honning gjør jammen susen det også.

Eplepannekaker

Ingredienser (10 kaker, ca. 5 personer)

Røre:

  • 130 g mel
  • 80 g melk
  • 25 g smør
  • 2 egg
  • 2 ss sukker
  • 1 ts salt
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 ts bakepulver
  • 1 klype kardemomme

Epler:

  • 2-3 epler
  • 2 ss smør
  • 2 ss sukker
  • 1/2 ts malt kanel

Topping:

  • 1 boks rømme
  • 1 ss melis
  • 4 ss rennende honning

Framgangsmåte

Pannekakerøre: Smelt smøret. Ta fram visp og bolle, og rør sammen alle ingrediensene til en tykk røre.

Stekte epler: Skyll eplene og tørk av dem. Du trenger ikke skrelle dem. Skjær eplene i 1 cm skiver og deretter i terninger. Kjernen kaster du.

La en stor stekepanne bli god og varm. Ha smør og epleterninger i panna. La epleterningene ligge i ro til de har fått en brun stekeskorpe (ca. 30– 60 sekunder) før du vipper dem forsiktig rundt i panna. Ha på en spiseskje sukker slik at de karamelliseres lett. Hell epleterningene over på en tallerken og la dem avkjøle seg litt før du blander dem i pannekakerøra.

Pannekakesteking: Start med en moderat varm panne. Ha en liten klikk smør i panna, deretter en halv øse røre (ca. 70 g). Pannekake skal være 10-12 cm i diameter. Det er som regel plass til minst to i panna samtidig. La pannekaka steke til den har stivnet nesten gjennom hele kaka og skorpen har blitt gyllenbrun. Snu pannekaka og tilsett en liten klikk smør til. Når den begynner å bli ferdig, kan du drysse på et par teskjeer sukker som du «ruller» pannekaka rundt i. Nå får pannekaka en tynn karamellskorpe. (Denne siste øvelsen med sukkeret gjør du bare hvis du føler for det.)

Topping: På toppen strør du melis, legger på en skje kald rømme eller is, og heller over varm, rennende honning.