LES OGSÅ: Smaken av frost (vintipset)

Christofer Columbus var litt av en fyr. Ikke bare var han den nest første europeeren til å oppdage Amerika, han var visstnok også den aller første europeer som i 1493 oppdaget den kongleaktige frukten ananas på den karibiske øya Guadeloupe.

Nye bruksområder

Siden den gang har ananasen blitt brukt som livsviktig «skipsmat» i både rå og kandisert (sukret og tørket) tilstand. Den har vært en eksotisk gave til konger og adel, og et tegn på gjestfrihet i overklassen i hele Europa. I Norge er den vel mest kjent som 1) en gul ring med hull i midten, badende i en lake i en liten boks, 1) frukt på tvilsomme hybridpizzaer og 3) pynt på koldtbordfat på 70-, 80- og 90-tallet.

Det er på tide å oppjustere og utvide bruksområdene for denne glimrende frukten – gjerne akkurat nå, mens vi på den nordlige halvkule lengter etter varmere dager. Setter du tennene i en grillet, søt, syrlig og moden ananas – med iskald kokos og litt sterk chili til – kommer sommerfølelsen umiddelbart. I noen sekunder kan du innbille deg at du ligger i en hengekøye på en karibisk øy.

Les flere artikler om mat og vin her!

Slik skreller du

Arbeidet med denne desserten begynner i butikken. Kjøp en stor ananas som ikke er knallhard og grønn. Om en ananas er moden eller ikke, finner du ut ved å «lugge» den litt i midten av palmen. Hvis bladene løsner, er ananasen moden. Finner du bare umodne ananaser, kan du likevel kjøpe med deg en – og la den ligge på benken og modne noen dager eller en ukes tid.

Å skrelle en ananas er lettest med en sagekniv. Kapp av palmen og bunnen, slik at ananasen ligger rolig på fjøla. Stokken/stilken inni har en tøff og seig konsistens – ikke uspiselig, men ikke så mør og fin som resten – og bør derfor skjæres ut. Jeg kaster den ikke, men gnager den i meg med stort velbehag mens jeg holder på med resten. (Ifølge en gammel oppskrift er det vist svært heldig, spesielt for menn, å spise så mange av disse stokkene som mulig ...)

Takk, Christopher!

Det aller første man bør gjøre den dagen desserten skal lages, er å blande sammen kokosgraniteen, ha den i en form og sette den i fryseren. Granité er en snarvei til is for dem som tilfeldigvis ikke har en ismaskin i utstyrsparken. Når den er frossen, skal den bare skrapes opp av formen og legges opp så rustikt du vil.

Til lun, grillet ananas fungerer smakene fra iskald kokos, lime, chili og basilikum utrolig godt. Takk skal du ha, Cristopher!

Ananas med kokosgranité

Ingredienser (4 personer)

  • 1 ananas
  • 100 g gyllent rørsukker/demerarasukker
  • 0,5 dl vann
  • 1 lime
  • ½ rød chili

– ---

Kokosgranité:

1 boks kokosmelk

50 g sukker

0,5 dl vann

1 ss limesaft

– --

Til topping:

  • 10 blader basilikum og/eller koriander

Framgangsmåte

Grillet ananas: Kapp av og kast topp og bunn på ananasen. Skjær deretter av skallet mens frukten står på fjølen. Skjær slik at du får med en liten centimeter av kjøttet også. På den måten slipper du å pirke ut tusen små svarte prikker etterpå. I og med at jeg ikke vet helt hvor ananasen her vært på sin vei til min fjøl, pleier jeg å skylle ananasen og fjøla før jeg fortsetter prosessen. Del ananasen i to ovenifra, deretter i fire. Skjær nå av den tynneste delen av de fire ananasbåtene med en kniv. Dette er den seige og trevlete stokken. Gjør hva du vil med den, men ikke server den. Skjær deretter hver båt opp i tre eller fire skiver.

Sett på grillpanna eller fyr opp grillen. La den bli veldig varm og legg på ananasskivene. La dem ligge til sukkeret som finnes naturlig i frukten, har begynt å karamellisere seg og gitt et fint, tydelig grillmønster. Her dannes det en superb smak.

Snu skivene og gi dem litt varme nedenifra noen sekunder før du dem av. Hell laken over og gjør klar til servering.

Lake: Kok opp sukker og vann med skiver av lime og chili. Trekk til side og hell over ananasen.

Kokosgranité: Varm opp vann og sukker med limesaft til sukkeret er gått i oppløsning. Rør inn kokosmelken og hell væsken i en form eller bolle som settes i fryseren. Der skal den stå til den er ganske frossen. Ikke la graniteen bli helt gjennomhard, for dette skal skrapes opp med en stiv gaffel slik at det blir en samling av isete flak.

Basilikum og/eller korianderblader drysses over til slutt.