Mat blir ikke mye enklere og lettere enn dette. Blodfersk sei, marinert i lime, litt chili og koriander, og som balanseres av moden avokado.

Vinho Verde

Til dette trengs en sommerlig, alkoholsvak og tørr hvitvin med frisk syre. Mitt valg denne uken er en av vinverdens perler – Portugisiske Vinho Verde. Vinområdet ligger i regionen Minho helt nord i Portugal, og er i dag mest kjent for sine hvite viner, selv om det også produseres både rose, røde og musserende viner i området.

Vinho Verde er den største DOC-regionen i Portugal. Klimaet er relativt kjølig, med rikelig nedbør om vinteren og våren. Sommeren er normalt varm og tørr, noe som sikrer druene god modning. Kjølige netter bidrar til å sikre at vinene har frisk, høy syre og balansert alkohol. De viktigste hvite druetypene er Alvarinho, Loureiro, Arinto og Trajadura, som alle trives godt i regionens fruktbare granittholdige jordsmonn.

En lukt av sommer

Ukens anbefaling Muralhas de Monção 2012 (varenummer 5016601, kr 139,90, bestillingsutvalg) er produsert av kooperativet i Monção, som ble etablert allerede i 1958. Vinen er laget hovedsakelig av kvalitetsdruen Alvarinho, blandet med litt Trajadura som er gjæret i ståltanker. Den er tradisjonen tro tappet med relativt høy kullsyre, her frisk syre, slank kropp med smak av sitrus og steinfrukt.

Vinens lette karakter spiller på lag med limen i retten og bidrar til å løfte fram den delikate smaken i fisken. Dette er en kombinasjon det lukter sommer av.