Kombinasjonen denne uka er basert på prinsippet om at ting som ligner hverandre, harmonerer. Øyvinds litt luksuriøse brødpudding med brioche, eggekrem, tørket aprikos, nektarin, karamell, kardemomme og vanilje har – både aromatisk og smaksmessig – betydelige likheter med vår utvalgte Champagne.

Gjærbakst og vin

Når Champagne etter annengangs gjæring i flasken modnes på bunnfallet av de døde gjærcellene, utvikler den en aroma av gjærbakst. Tilsats av søt vin gir dessuten Champagnen en tydelig fruktighet, med vekt på tropiske og tørkede frukter. Disse to likhetspunktene – gjærbakst og frukt – skaper sammenheng mellom maten og vinen.

Ukas anbefaling kommer fra det klassiske champagnehuset Pol Roger. Champagnene fra Pol Roger var levemannen Winston Churchills absolutte favoritter. Vinhuset ligger i dag i Epernay og tilhører eliten av områdets produsenter.

Pol Roger Rich Demi Sec (varenr. 6688401, kr 369, bestillingsutvalg) er laget av like deler av de tre klassiske druene i vinområdet Champagne: Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier.

Tørr champagne

Dette er en kompleks vin som er satt sammen av mer en 30 komponenter fra de tre druetypene, fra ulike vinmarker og årganger. Basevinen blandes og flaskegjæres til en tørr Champagne som modnes på bunnfallet fra gjæren i minimum tre år før vinen gjæres klar for salg. Når bunnfallet fjernes fra flaskene, tilsettes en blanding av sukker og vin som gir vinen sødme. Denne sødmen balanseres av Champagnens høye syre. Slik får man et smaksbilde der friskheten er fremtredende.

Vinen har deilig aroma av tørket frukt, vanilje og søt brødbakst. I munnen er den frisk med avdempet sødmefull frukt, vanilje og karamell. Vinen har høy kompleksitet og god lengde, og akkurat nok sødme og syrlighet til å tilføre brødpuddingen den friskheten som trengs for å skape en nydelig harmoni.