(Avisa Oslo) Norges vassdrags- og energidirektorat sendte tirsdag ut et flomvarsel for torsdag og fredag.

– Vi kan nok få en 40 til 60 millimeter med regn i løpet av torsdag og starten av fredag, forteller vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt, Bente Wahl.

Dersom du har ting du skal få gjort utendørs, kan det være lurt å gjøre det i løpet av tirsdag eller onsdag.

– Torsdag blir et vått døgn, sier Wahl.

Hun forteller at regnet starter allerede ved midnatt natt til torsdag, og at det vil kunne bli svært mye regn fra torsdag morgen og ut første del av fredag.

Wahl påpeker at det er vanskelig å beregne nøyaktig hvor mye nedbør som vil komme.

Dette kan bli konsekvensene

Regnet som kommer er sammenhengende, noe meteorologen forklarer at hjelper på konsekvensene. Verre er det faktum at det allerede er svært vått ute.

– Noen steder tåler man mindre nedbør enn i en normal situasjon, siden det er kommet så mye i det siste. Du vil ha de som er utsatt for vann i kjeller, elveløp som går over, det kan bli lokale oversvømmelser og overvann i tettbygde områder. I tillegg er man utsatt for vannplaning når man kjører, og veier som blir stengt.

Meteorologens råd

Enkelte ting er utfordrende å forhindre, men Wahl påpeker at de aller fleste kan ta noen grep for å unngå de store konsekvensene:

– Vi er i en periode med mye regn som kommer og går, og mye løv som detter fra trærne, så det er viktig å sjekke at de stedene der vann skal renne, er åpne. Det gjelder for eksempel takrenner. For de som er utsatt for å få vann i kjelleren, er det viktig å følge med hele tiden, sier hun.

Til tross for at farevarselet foreløpig gjelder torsdag og fredag, opplyser meteorologen at man ikke bør senke skuldrene helt ennå:

– Det er fortsatt en ustabil værtype som kommer og går i hvert fall en uke frem i tid, forteller hun.