Skip to main content

Willy (83) er Asker fotballs toppscorer

195 MÅL: Willy Fossli, topper scoringsstatistikken i Asker Fotball. Legg merke til ballen han holder, matchballen fra landskampen Norge-Sverige (3–1) på Ullevaal stadion i 1956.
195 MÅL: Willy Fossli, topper scoringsstatistikken i Asker Fotball. Legg merke til ballen han holder, matchballen fra landskampen Norge-Sverige (3–1) på Ullevaal stadion i 1956.

Ingen Asker-spiller har klart å slå målrekorden til 83-årige Willy Fossli.

– Jeg har aldri brydd meg om statistikk, sier den snart 84 år gamle storscoreren Willy Fossli, med 197 scoringer bak seg.

– Men jeg vet hva jeg har gjort av mål, smiler han og viser til avisutklipp fra 1940-50-tallet.

Her kan man lese om toppscoreren i Hovedserien 1955/56 (i dag eliteserien), Willy Fossli, med 17 mål, om storscoreren som på åtte sesonger i Hovedserien, hvilket tilsvarer 112 kamper hvorav han spilte 108 av disse, scoret til sammen 81 mål.

– Jeg likte å spille fotball. Men det var mange som var både bedre og hadde bedre tilslag enn meg, sier Willy svært så beskjedent – Asker Fotballs toppscorer i særklasse gjennom tidene som begynte sin karriere som keeper.

– Vi spilte på alle mulig plasser den gangen, gliser mannen bak 197 scoringer i Asker-drakten i perioden 1949–61.

LES OGSÅ: – Disse gutta er mye av sjelen og ryggraden i Asker Fotball

– Kjenner trykket

Simen Fossum (42) og Armin Sistek (32) er to andre på den eksklusive toppscorerlisten med henholdsvis 116 mål og 104 mål. 42-åringen spilte i Asker-drakten i perioden 1991-98, mens den ti år yngre goalgetteren fortsatt spiller på A-laget.

– Jeg kjenner trykket fra Armin, gliser Simen.

– Jeg prøvde på et comeback i fjor, da Armin var borte. Men etter to treninger holdt ikke akillesen lenger, legger han til.

– Jeg har toårskontrakt. Dette er bare første året. Og det er mange kamper og mål igjen av årets sesong, humrer Armin.

Både Willy, Simen og Armin synes det er vanskelig å sammenligne fotballprestasjoner generelt.

– Helt umulig, sier Willy som i årtier har fulgt og fortsatt følger Asker på hjemmekampene.

– Simen var en fresk venstreving. Armin er en type som går på så det suser. Ja, klart han lager flere mål, kommenterer Willy.

LES OGSÅ: Derfor samles makteliten på denne arenaen

Hyller kollegaen

– Armins 104 mål er egentlig en større prestasjon enn mine 116 mål. En sesong spilte vi i 4. divisjon. Bare der gjorde jeg 39 mål, supplerer Simen.

Mens Willy startet som keeper, startet Simen som back.

– Det ble ikke mål ut av det, smiler 42-åringen.

– Jeg har alltid scoret mye mål, også i de yngre årsklassene. Det handler om å være der og bruke farten min, supplerer Armin.

– Og det gjelder også å finne kjemien med sine medspillere, legger Simen til.

Der var kanskje Askers cupfinalelag fra 1951 helt unik (tap 2–3 for Sarpsborg). Se topp 10-listen (i slutten av saken) over Askers mestscorende gjennom tidene. Løperrekken fra 1951 besto av Willy Fossli) 197 mål), Kjell Kristiansen (119), Arve Hansen (106) og Johnny Orre (98) – makan til «førsterekke».

LES OGSÅ: – Mange kan ikke betale for barna

Damer foran proffliv

– Egentlig spilte det ingen rolle hvem av oss som scoret mål, sier Willy.

Men avisutklippene Willy har funnet frem, forteller at han også sto for de viktigste avslutningene; som i semifinalen i cupen i 1951 mot Vålerenga på Bislett. 1–0 til Asker. Målscorer: Willy Fossli.

– Jeg skjøt først med høyrebenet. Ballen traff tverrliggeren og spratt tilbake til meg igjen – da med venstrebenet som jeg omtrent aldri brukte.

Om proffdrømmer sier han:

– Vi var en gjeng med Asker-karer og ikke noe annet. Dessuten hadde gutta dame i Asker Håndball. Da ble du i bygda.

Denne saken sto først på trykk i Askeravisen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.