Wettre Bryggeri er Årets gründer i Asker og Bærum
Wettre Bryggeri er kåret til Årets gründer i Asker og Bærum. Prispengene går til utvikling av godt surøl.
– Dette er en utrolig fin anerkjennelse å få. Ikke minst for oss som driver i en bransje hvor man ikke har lov til å markedsføre det man driver med, smilte gründer Hans Ellef Wettre jr. etter å ha mottatt prisen av ordførerparet Lisbeth Hammer Krog og Lene Conradi.
I salen satt nærmere 400 deltagere på Næringslivsdagen 2018, som Bærum Næringsråd arrangerte på Fornebu torsdag.
Den 42 år gamle odelsgutten etablerte bryggeriet i låven hjemme på Søndre Vettre gård sammen med nabogutta Marius (52) og Joachim (54) Hansen før jul i 2012. Produksjonen startet i 2015, og i fjor leverte de sitt første overskudd: 180.000 kroner av en omsetning på 5,7 millioner.
Bedriften har i dag 14 ansatte.
Lanserer surøl i november
Wettre Bryggeri har 24 øl i porteføljen, og nummer 25 er like om hjørnet.
– Vi lanserer vårt eget surøl på Vinmonopolet i november. Det har ligget på eikefat i puben vår Kråka i ett år og vi har nok til rundt 900 flasker. Vi vil bruke prispengene til å lære mer om produksjon og lagring av slikt øl, først i Belgia, forteller en lykkelig ølbrygger Wettre til Budstikka like etter prisutdelingen.
Surøl kan være øl som er syrnet under bryggeprosessen, eller øl som er spontangjæret og fatlagret, skriver Vinmonopolet på sin hjemmeside. Syrlige øl favner fra de sødmefulle, fruktige og eddiksyrlige til de knusktørre og syrefriske.
Surølet fra Vettre – "Prosjekt Sur 2018" – har et alkoholinnhold på 9 prosent.
LES MER:Fra bondebråk til bondeidyll i Asker - mener distriktsbønder bør drive som Asker-bonden Wettre
Humle og malt fra gården
Wettre bryggeri er Asker og Bærums første mikrobryggeri, og ølet deres er basert på hjemmelaget humle og malt fra Søndre Vettre gård.
Hans Ellef Wettre jr. hadde lenge hatt et ønske om å bruke gården til mer enn bare gårdsdrift, da han og Linda åpnet kafé- og gavebutikken Himmelblå i underetasjen av fjøset i 2009. Det ble raskt et populært turmål for barselgrupper og andre turgåere i nærmiljøet, men måtte stenge i 2011 på grunn av pålegg fra kommunen om kostbare oppgraderinger.
Omtrent samtidig som Himmelblå ble nedlagt, møtte Hans Ellef og Marius hverandre på en foreldrefest i klassen til barna sine. Det ble fort klart at begge hadde interesse for kortreist og god mat og drikke, og ideen om et bryggeri kom fort. Hans Ellef hadde lokalene og pågangsmot, mens Marius satt med kunnskapen om brygging. Og dermed var de i gang.